Световният шампион с Германия Месут Йозил обяви края на своята кариера на 34-годишна възраст. За последно Йозил игра в турския Истанбул ББ, а през този сезон той записа едва 7 двубоя във всички турнири, след като беше преследван от контузии.

Йозил игра за отбори като Реал Мадрид, с който стана шампион на Испания и Арсенал. Играл е още в Шалке 04, Вердер Бремен и Фенербахче.

Има 92 мача и 23 гола за националния отбор на Германия, с който стана световен шампион през 2014-а година. 

"Здравейте всички, след обмисляне, обявявам незабавното си пенсиониране от професионалния футбол. Имам привилегията да бъда професионален футболист от почти 17 години и се чувствам невероятно благодарен за възможността. Но през последните седмици и месеци, след като претърпях някои травми, става все по-ясно, че е време да напусна голямата сцена на футбола.

Това беше невероятно пътуване, изпълнено с незабравими моменти и емоции. Искам да благодаря на моите клубове - Шалке 04, Вердер Бремен, Реал Мадрид, Арсенал, Фенербахче, Башахшехир и треньорите, които ме подкрепиха, плюс съотборниците, които станаха приятели.

Специални благодарност трябва да отиде на членове на семейството ми и най-близките ми приятели. Те бяха част от пътуването ми от първия ден и ми дадоха толкова много любов и подкрепа, през добрите и лошите времена. Благодаря на всички мои фенове, които ми показаха толкова много любов, независимо от обстоятелствата и кой клуб съм представлявал. Сега очаквам с нетърпение всичко, което е пред мен с красивата ми съпруга Амин, и двете ми красиви дъщери, Еда и Ела - но можете да бъдете сигурни, че ще може да ме чуете от време на време в социалните ми мрежи", написа Йозил в социалните мрежи.

Йозил най-вероятно ще остане да живее в Истанбул. Той се завърна окончателно в Турция през 2021-а година и сключи брак с турската актриса Амине Гюлше. Йозил е роден в немския град Гелзенкирхен.