Вчера футболният свят буквално полудя, след като беше обявено, че Европейският съд е обявил е дал зелена светлина за създаване на Суперлигата, която да бъде ръководена единствено от клубовете и УЕФА да няма никаква дейност по нея. Реално съда обяви, че организаторите на Суперлигата са си в право и те спечелиха делото срещу европейската централа.

Предисторията

Проектът беше коментиран от няколко години, но през април 2021г. за първи път имаше реални действия по него. Тогава почти всички топ клубове в Европа обявиха създаването на Суперлигата, но Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд бяха против и не се включиха сред Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм. Основните радетели на турнира бяха президента на Реал Мадрид Флорентино Перес и тогавашния президент на Ювентус Андреа Аниели и тогавашен президент на Европейската асоциация на клубовете. 

Отказването на клубовете

След обявяането обаче само няколко часа по-късно отборите започнаха един по един да се отказват от идеята притиснати не само от УЕФА, но и от страните си като най-осъзаем беше натискът към британските клубове. 

Реало в Суперлигата останаха само три клуба - Реал Мадрид, Ювентус и Барселона. Трите не обявиха, че се отказват от идеята. Ювентус пострада най-много от това, защото тимът беше изкаран за година от евротурнирите - през този сезон, получи наказание от точки, макар и причината да бяха недекларирани капиталови печалби и пари под масата по време на пандемията, а Андреа Аниели подаде оставка, а съвсем скоро ще се раздели и с всичките си акции в клуба. Аниели се сбогува и с поста си в Европейската асоциация, а шефът на УЕФА Чеферин спечели битката, а Юве пострада най-много и защото Аниели е кръстник на сина на Чеферин.

До вчера обаче, когато изглежда, че вече Европейския съюз е повече за създавен на такава лига. Решението на Европейския съд дойде много изненадващо и разтърси футболния свят. 

Всъщност какво точно ще стане 

Основата е, че клубовете ще си разпределят сами финансите спечелени от Суперлигата и всички приходи ще отиват при тях, а не в УЕФА, както беше досега. Другото, което може да се случи е УЕФА да изключи големите клубове от първенствата им. Това естествено е най-големият кос на централата, която определено загуби доста други позиции и шансове да спре проекта. В баскетбола вече от години се случва именно това, а именно, че най-силните баскетболни отбори в европейския баскетбол се разделиха от ФИБА Европа - УЕФА на баскетбола. Всички приходи от Евролигата и ЕвроКъп - втория по сила турнир в баскетбола отиват в клубовет, а не във ФИБА. Естествено ФИБА няма влиянието на УЕФА, но и там има много мръсни номера, като например да има кръг от евротурнирите, когато ФИБА провежда световни и европейски квалификации за националните отбори, ФИБА пък отвръща със забрана съдии да свирят на Световни и европейски първенства, ако са ръковидили срещи от Евролигата и Еврокъп. В последните месеци там има малко по-голямо разбирателство, но едва ли ще се стигне до завръщане към ФИБА, която отново да бъде начело на Евролигата. 

Идеята на клубовете е да печелят много повече, а не големият пай да отива в УЕФА, както е в момента. УЕФА прибира основният пай от евротурнирите, а за отборите също има сериозен награден фонд, но сравнение с това, което може да спечелят клубовете в евентуална Суперлига тези пари са направо нищожни. 

Милиардите

Потенциалните инвеститори са готови да вложат над 15 милиарда евро в новия проект. Което пък може да оправи много от дълговете на клубове. Именно Барселона и Реал Мадрид дължат сериозни суми и са на загуби от години, а подобна финансова инжекция би била добре дошла за тях. 

Кои са клубовете 

На този етап единствено Реал Мадрид и Барселона, които никога не се отказаха от идеята за Суперлигата са в нея. Друг клуб поне към този етап не е обявил, че ще влезе в евентуалната лига. Според повечето информации лично президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес вече е разговарял с представители на 50-60 клуба, но не е ясно колко от тях са дали положителен отговор. Много е вероятно ако все пак Суперлигата се случи тя да бъде без някои от големите клубове. 

Кои отказаха 

Атлетико Мадрид, Манчестър Юнайтед, Байерн Мюнхен, Рома, Интер, Монако, Борусия Дортмунд и други се противопоставиха на идеята за създаване на Суперлига. Интересно е, че Атлетико беше сред 12-те тима, които първоначално през 2021-ра година обявиха създаването на турнира, но след това стана първият испански, след като Реал и Барса останаха, който обяви, че напуска. Байерн Мюнхен още през 2021-та беше против лигата и не е изненада, че отново отказва включване в нея. Всички футболни федерации от на топ 5 първенствата също се обявиха против създаването на Суперлигата. Някои от тях заплашиха, че ще извадят от елита отбори, които се включат в лигата. Ла Лига обаче мълчи по този въпрос. Въпреки това шефът на Суперлигата, заяви че доста от отборите, които са се противопоставили на идеята са заявили, че ще се включат в надпреварата и това постави доста въпроси. 

Какво ще стане 

Най-верояно ще има още съдебни битки, което няма да е изненада. УЕФА обаче едвали ще изключи от евротурнирите два от най-големите отбора в евротурнирите Реал Мадрид и Барселона. Догодина УЕФА прави чисто нови правила на евротурнирите, които реално ще са именно като Суперлигата, но разликата е, че основният пай от парите отново ще отиват в централата, въпреки че от УЕФА вдигнаха сериозно наградните фондове в трите евротурнири от следващия сезон. Така може да се окаже, че може да има Суперлига и Шампионска лига, което пък съвсем би убило футбола и отборите да бъдат разделени жестоко. Със сигурност обаче едвали ще предстоят добри дни за футбола.