Младежкият национален отбор по футбол постигна страхотна победа като гост на Полша с 1:0 в изключително важна европейска квалификация. Единственото попадение вкара Марин Петков в 58-та минута. 

Двубоят започна с натиск на домакините, които обаче не успяха да застрашат вратата на Христов. В 8-ата нашите момчета организираха добра атака, но два удара от удобна дистанция на Станислав Шопов бяха блокирани от защитник в бяло.

В 13-ата минута Мартин Сораков пое добре отдясно и подаде към Шопов, който стреля точно, но вратарят на Полша спаси. Домакините отговориха с далечен шут на Калужински, но високо над напречната греда.

Българите успяха да организират ново опасно положение малко по-късно, когато Марин Петков се възползва от грешка в защитата на Полша и напредна с топка в крака. Крилото на Левски пусна надясно към Георги Николов, който веднага стреля, но ударът му бе блокиран.

Полувремето завърши динамично с натиск на поляците, но защитата на “лъвчетата” беше на ниво и така до гол не се стигна.

Второто полувреме стартира с натиск на домакините, който обаче отново не даде резултат.

В 58-ата минута обаче българите шокираха своя опонент. Станислав Шопов подаде към Марин Петков, който от дистанция с хубав удар по земя разпечата вратата на поляците - 0:1.

Полша реагира мигновено и натисна родния тим. Домакините отправиха няколко удари към вратата на Дамян Христов, но родният страж успяваше да улови. В 77-ата минута Сораков отправи удар от далечна дистанция, но Тобиас спаси.

 

С победата националите запазиха живи шансовете си за едно от първите две места. България събра 12 точки с успеха и по този начин тимът е трети с 12 точки. Лидер е Полша с 15, а Германия е на второто място с 13, но и с два мача по-малко. 

Следващият мач на младежите е отново срещу Полша - домакинство от европейските квалификации на 10 септември. Именно този мач ще е и решаващ, защото при нова победа националите ще минат поляците в класирането. България и Полша имат по еднакъв брой срещи по 7. 

Полша: Тобиас, Бейгер, Мосор, Пинжо, Марчук, Калужински, Урбански, Камински, Шмит, Марчвински, Шимчак

България U21: Дамян Христов, Християн Петров, Велко Йеленкович, Мартин Атанасов, Симеон Василев, Емил Ценов, Кристиян Стоянов, Станислав Шопов, Марин Петков, Мартин Сораков, Георги Николов