Нашествието на пловдивските футболни фенове в София изправи на нокти столичани.  „Майните превзеха София! Пъплят отвсякъде, паркират навсякъде, запушиха града!”. „Заваля дъжд от майни, направо е потоп!”. Тези и други подобни статуси изпълниха социалните мрежи още в ранния следобед,  когато в столицата започнаха да прииждат футболните фенове на пловдивските отбори Ботев и Локомотив, които довечера излизат в 19 часа на стадион „Васил Левски” в битка за националната купа.  В района са разположени водни оръдия, засилено е присъствието на полиция и жандармерия. 

Вътрешният министър Младен Маринов увери, че са предприети всички сериозни мерки за гарантирането на реда и безопасността на мероприятието, като за целта в столицата ще присъстват и полицаи от Пловдив, които са по-добре запознати с привържениците на двете агитки в случай на евентуална ескалация на напрежението. На всеки 100 метра по пътя към стадиона има униформени, които следят за реда.

Заради мача полицията отцепи улиците около стадиона, а докараните под ескорт от патрулки автобуси с двете агитки бяха отведени да паркират на различни места. „Канарчетата” спряха на ул.“Кирил Видински“, а „черно-белите” се изсипаха на площада пред храм - паметник „Св. Александър Невски“.

Локалните платна на „Царигарадско шосе” обаче още от сутринта се напълниха с леки коли с пловдивски номера. Кафенетата около стадион „Васил Левски” и в Борисовата градина пък се задръстиха от млади и стари с шалчета в жълто-черно и черно-бяло.

„С приятелите сме пловдивчани, но сме студенти в Софийския. Няма как да изпуснем такъв велик момент. Довечера ще е двойна радост, хем ще вдигнем купата, хем ще смачкаме „буферите”, възторжено обясни младеж, представил се като Деян, накипрен с ретро екип на Ботев.

Само на 200 метра друга група младежи също вървеше към стадиона, но с фланелки на черно-бели райета.

„Бях с баща ми на „Армията” на 15 май преди 15 години, когато Локото вдигна шампионската купа след мача с ЦСКА. Сега пак чакам радост, нищо че всички залагат за победа на ония „папагали”, обясни  29-годишният Теодор, който се представи като потомствен локомотивец.

Продавачка на сергия за вестници пред бившия хотел „Плиска” коментира, че не е стресната от пловдивските агитки. „Досега са безобидни, крякат си, но не буйстват и не закачат минувачите. Софийските хуни от ЦСКА и Левски са много по-страшни”, обясни жената.

Част от софийските ултраси също ще уважат мача. По стара традиция феновете на ЦСКА ще ударят рамо на Ботев, защото в соца и двата тима бяха армейски физкултурни дружества  под шапката на министерството на отбраната.  

Феновете на Левски пък са дружески настроени към пловдивския Локомотив, защото някога Тракия, а сега Ботев, се брои по традиция за враг №2 на „сините” след ЦСКА. От „Лаута” дойде на „Герена”  и голмайсторът Георги Иванов-Гонзо, станал любимец на Сектор „Б” заради решаващите голове в столичните дербита с ”армейците”.

В същото време обаче иконата на левскарите Георги Аспарухов-Гунди носи жълто-черния екип, докато е войник в Пловдив. Друга „сини” легенди като Божидар Искренов, Наско Сираков и Боби Михайлов в залеза на кариерата си също станаха ботевисти, когато начело на клуба бяха „брокерите” Христо Александров и Христо Данов.

Ясни са стартовите състави на Ботев и ЛокоСред избраниците на Николай Киров и Бруно Акрапович липсват изненади