След отложения мач между Лудогорец и Левски вчера, който завърши 0:0 приключи първия полусезон в българския футболен елит. От новата година всички отбори вече са с по-равен брой мачове по 18. ЦСКА завърши като зимен първенец с 44 точки, а Лудогорец е втори с 42. На третото място е ЦСКА 1948 с 36 точки, а пловдивските отбори завършиха съответно Локомотив четвърти с 33 точки, а Ботев с 12 точки на 15-то място. 

През последните години обикновено свикнахме битката за титлата в елита да е ясна още през зимата. Лудогорец обикновено правеше разлика, а другите отбори грешаха много и интригата си отиваше още в края на полусезон. 

Сега интрига има ЦСКА е лидер с точка пред Лудогорец, но определено може би дори и феновете на ЦСКА не вярват, че могат да направят чудото и да свалят Лудогорец от върха. ЦСКА успя да спечели много мачове без да е по-добрият отбор и то с 1:0, както правят повечето шампиони. Тимът обаче сериозно издиша особено в мачовете за Купата, където беше на крачка от огромен срам и отпадане от Гигант Съединение и след драма с дузпи все пак продължи, а след това не впечатли и срещу Септември на осминафиналите. Много ще е трудно на ЦСКА да задържи нивото и да не допуска грешки, за да може да свали Лудогорец от върха. Шампионите ще играят в Лигата на конференциите напролет, но те има три отбора, които могат да ротират и това определено не би трябвало да е проблем. 

Именно играта за ЦСКА е и най-големият проблем на отбора в последните мачове. И докато в момента и за първенство и за Купа някак успява да мине без издънки, въпреки че не играе силно то през втория полусезон трудно това би се случило. Все пак, за да остане ЦСКА в борбата за титлата до последно трябва да е постоянен и да не допуска почти никакви грешки, което изглежда невъзможно. 

През този сезон битката за топ 3 се очертава да бъде жестоко. През миналия сезон Ботев успя да спечели третата позиция в борба срещу Левски в последния кръг, след като Лудогорец победи Левски, а Ботев спечели срещу Славия. През този сезон за бронза са замесени пет отбора - ЦСКА 1948, Локомотив Пловдив, Славия, Левски и Черно море. Разликата след първия полусезон между третия - ЦСКА 1948 и седмия Черно море е седем точки. Всеки от тимовете имат шанс, но определено на този етап с по-големи шансове за бронза са ЦСКА 1948 и Локомотив Пловдив. Третото място обаче не дава място в евротурнирите, защото много зависи кой ще е носителят на Купата. Ако Лудогорец или ЦСКА, които трудно биха били изместени от първите две места, успеят да спечелят трофея то тогава ще има свободна квота за третия. Ако обаче двата тима не вземат трофея то третият ще играе бараж срещу седмия в директна битка за място в евротурнирите. 

Битката за седмото място също изглежда интересна, а точките до момента говорят затова. Разликата между седмия в момента Черно море и преследващите Локомотив София и Арда е едва три точки и ако до края на редовния сезон разликите останат малки се очаква свирепа битка и за седмата позиция. 

Тази година борбата за оцеляване ще е малко по-различна, защото беше и увеличена групата от 14 на 16 тима. Цели седем отбора са замесени в нея, а един ще успее да се спаси. За момента Ботев е на спасителната 10-та позиция с 19 точки, но с равни с точки с Берое. Отборите от 11 до 16-то място ще се борят за оставането си в групата. В момента там са Берое, Ботев Враца, Септември София, Пирин, Хебър и Спартак Варна. Тази година изпадащите са два завършили на 15 и 16-то място, а 14-ят ще играе бараж за оставане с третия от Втора лига. 

Определено вторият полусезон в елита се очаква да бъде доста интересен. 

Отборите във форма 

Определено след първия полусезон можем да отличим три отбора, които са във форма - ЦСКА 1948, Локомотив Пловдив и Славия. ЦСКА 1948 и Локомотив Пловдив през миналата кампания разочароваха доста и не успяха да стигнат до директен мач за евротурнирите. През този обаче и двата отбора се намират в много добра форма и ще се борят за евроучастие. Славия отново изглежда, че ще играе в първата шестица, както и през миналия сезон. Белите записаха няколко доста добри резултати включително и победи срещу Левски на "Овча Купел" и на "Герена". 

Разочарованията

Две са големите разочарования през първия полусезона, а това са Ботев и Левски. Двата отбора тръгнаха с амбиции през новия сезон, но се сгромолясаха стабилно и дори не е ясно дали ще играят отново в евротурнирите, както го направиха през миналия сезон. Ботев завърши на третото място и спечели бронза след 27 години без медал в първенството. Тимът достигна и до евротурнирите, след като спечели баража срещу Берое. Тимът обаче записа цели 11 загуби, а само през целия минал сезон отборът беше с едва 8 поражения. Някои от загубите бяха и у дома от отбори извън топ 6. Пловдивчани бяха близко да се върнат в борбата за седмото място, но загуба в последния мач в първенството за годината срещу Арда съвсем уби тази надежда. Левски спечели Купата през миналия сезон и също игра в евротурнирите. През новия сезон тимът имаше амбиции да се бори за титлата, а мястото в евротурнирите се смяташе за сигурно. Сините навързаха и то в края на полусезона поредица от 8 поредни мача в първенството без победа и съвсем убиха шансовете си за първите две места. Сега тимът трябва да разчита отново на Купата или да се добере до третото място, на което в момента го делят шест точки. Така Левски и през този сезон ще се бори за мястото си в евротурнирите. 

Ето и класирането след края на първия полусезон. 

1. ЦСКА (София) 44 точки 34:9 голова разлика 

2. Лудогорец (Разград) 46:12 46:12 голова разлика 

3. ЦСКА 1948 (София) 36 точки 28:13 голова разлика 

4. Локомотив (Пловдив) 33 точки 22:15 голова разлика 

5. Славия (София) 32 точки 22:18 голова разлика

6. Левски (София) 30 точки 25:11 голова разлика 

7. Черно море (Варна) 29 точки 17:16 голова разлика

8. Локомотив (София) 26 точки 23:20 голова разлика 

9. Арда (Кърджали) 26 точки 18:20 голова разлика 

10. Ботев (Пловдив) 19 точки 26:25 голова разлика 

11. Берое (Стара Загора) 19 точки 16:30 голова разлика 

12. Ботев (Враца) 15 точки 15:34 голова разлика 

13. Септември (София) 15 точки 17:25 голова разлика 

14. Пирин (Благоевград) 12 точки 13:26 голова разлика

15. Хебър (Пазарджик) 12 точки 11:35 голова разлика 

16. Спартак (Варна) 8 точки 14:38 голова разлика