Точно 12 години бяха нужните на пловдивските футболни отбори да имат общо четири тима в професионалния футбол. Това се случи за последно през сезон 2008-2009.

През този сезон в елита са Ботев и Локомотив, а във Втора лига са отборите на Марица и Ботев 2.

Марица се завърна във Втора лига след 5-годишно отсъствие от професионалния футбол, а Ботев 2 автоматично стартира във Втора лига, след като от Ботев решиха да направят дублиращ отбор.

За последно това се случи през сезон 2008-2009, когато Ботев и Локомотив бяха в елита, а Марица и Спартак във Втора лига.

Реално пловдивските отбори са има възможност да са и четири в елита, но това се разминава и то на два пъти през 90-те години. Първо Марица губи бараж за влизане в елита през 1994-1995. Тогава в елита са Ботев, Локомотив и Спартак, а Марица губи бараж за влизане в елитната ни дивизия от Раковски Русе с 3:2, а голът пада в последните секунди на срещата.

Във въпросния сезон Ботев печели бронзовите медали и осигурява място в Купата на УЕФА, Спартак става шести и играе в Интертото, а Локомотив е седми. Това е най-успешният сезон на пловдивските отбори от 60-те години.

Следващия сезон 1995-1996 обаче е на другия полюс. Ботев е 10-и, Локомотив е 11-и, а Спартак изпадна като последен в групата. В края на сезона Марица печели убедително "Б" група и печели промоция за елита, но Спартак вече го няма, след като е изпаднал.

Така в два поредни сезона за първи път в историята на пловдивския футбол може да има четири отбора в елита, но малко не стига това да се случи.

Следват бурни и тежки години и за четирите пловдивски отбора. През сезон 2005-2006 отново след дълга пауза има четири отбора в професионалния футбол. В елита са Ботев и Локомотив, а след решението за разделението на "Б" група на Източна и Западна, Марица и Спартак влизат в Източната "Б" група. Още в края на сезона има шанс отново да има три пловдивски клуба в елита, но Марица губи баража срещу Конелиано отново драматично в последните минути с 2:3.

От тогава до 2009 неизменно имаше по четири пловдивски отбора в професионалния футбол – Ботев и Локомотив в елита и Марица и Спартак в "Б" група. След това три от пловдивските клуба бяха принудени да започват от ниските дивизии. Ботев от Трета лига, а Марица и Спартак от областните групи.

През миналия сезон Марица спечели Югоизточната Трета лига и спечели промоция за Втора лига, но пък Спартак изпадна в областните групи. С решението на Ботев да направи дублиращ отбор обаче стана така, че за първи път от сезон 2008-2009 отново имаме четири пловдивски отбора в професионалния футбол – Ботев и Локомотив в елита и Марица и Ботев 2 във Втора лига.

Сезонът за пловдивските отбори започна много добре и определено може новият сезон 2021-2022 да стане и един от успешните в пловдивския футбол.