Светът на футбола през 2023-та година беше доста наситен макар и да липсваха големи футболни форуми като Световно, Европейско или Копа Америка.

Голямата новина беше напускането на Кристиано Роналдо и Лионел Меси на европейския футбол.

Роналдо още в началота на годината подписа с Ал Насър от Саудитска Арабия, след като скандално напусна Манчестър Юнайтед. 

Меси се раздели с ПСЖ и премина в американския Интер Маями и изненадващо не отиде в Саудитска Арабия, където имаше също сериозна оферта. 

Саудитска Арабия се превърна в новия господар на футболния пазар и привлече доста големи звезди, а някои от тях още и в най-добрите си години от кариерата. Страната обърка доста трансферни планове на отборите. 

В Шампионска лига Манчестър Сити най-накрая спечели бленувания трофей. Англичаните имаха само един финал до момента, въпреки че винаги е сред фаворитите в турнира, но тогава тимът загуби изненадващо от Челси с 0:1. Сега Сити успя да победи Интер, който спечели с 1:0 с попадение на Родри. Испанецът може би беше най-заслужения голмайстор, защото определено е сред най-подценяваните играчи, но винаги спасява англичаните във важни моменти. Сити игра финала без голямата си звезда Кевин Де Бройне, който за втори пореден път на финал се контузи тежко още в началото на двубоя. Де Бройне още не е възстановен и в момента Сити определено не се намира в добра форма.

Иначе англичаните спечелиха отново и титлата в Англия, въпреки че Арсенал беше лидер през по-голямата част от сезона. Сити направи и требъл, след като триумфира и с ФА Къп, печелейки трофея след 2:1 срещу Манчестър Юнайтед. Купата на лигата беше спечелена от Манчестър Юнайтед, който победи Нюкасъл във финала с 2:0 и сложи край на 7-годишната суша без трофей. Със спечелването на ФА Къп бранителът на тима Хари Магуайър успя да спечели и първия си трофей през кариерата си. Суперкупата на страната отиде при Арсенал, който победи Сити след изпълнение на дузпи.

В Германия хегемонията на Байерн Мюнхен беше много вероятно да приключи, след като тимът не беше губил титлата от 2012-та година. Конкурентът Борусия Дортмунд обаче се провали жестоко, след като не успя да победи у дома Майнц 05, правейки 2:2. В същото време с гол в края Байерн взе титлата след 2:1 срещу Кьолн като гост и така продължи невероятната си серия. Купата на Германия отиде при РБ Лайпциг, който победи във финала Айнтрахт Франкфурт. В битката за Суперкупата РБ Лайпциг шокира Байерн Мюнхен с 3:0 и не позволи на Хари Кейн да спечели първия си трофей в кариерата.

В Италия имаше изненадващ шампион и това беше Наполи, който след суша от 33 години най-накрая успя да спечели Скудетото. Неаполитанци станаха категорично шампиони, а дуото Квича и Осимен беше в основата на титлата. Лучиано Спалети, който донесе историческата титла на неаполитанците обаче напусна след скандал със собственика Ди Лаурентис и през този сезон тимът е много далеч от това, което беше през миналия сезон. Купата на страната беше спечелена от Интер след успех с 2:1 над Фиорентина на финала, а Суперкупата отиде също за Интер, който победи Милан с 3:0.

В Испания Барселона сложи край на 4-годишната пауза без титла в Ла Лига и спечели първенството пред Реал Мадрид. Мадричани не останаха без трофей през този сезон и спечелиха Купата на Испания, след като се справиха с 2:1 с изненадващия финалист Осасуна. Барселона спечели Суперкупата след успех с 3:1 над Реал Мадрид.

Доминацията на ПСЖ продължи във Франция, но изненадващо тимът не успя да спечели Купата. Тулуза победи с 5:1 Нант и грабна Купата. Финалът за Суперкупата е на 3 януари 2024г. между ПСЖ и Тулуза.

В Лига Европа шампион отново стана Севиля, който победи след дузпи Рома. Испанците обаче през 2024-та година няма да спечели трофея, след като завършиха последни в групата си в Шампионската лига и приключи европейското си участие.

Уест Хям грабна Лигата на конференциите след успех с 2:1 над Фиорентина и стана вторият победител в турнира.

Суперкупата на УЕФА беше спечелена от Манчестър Сити, който победи след дузпи Севиля.

Трансферите

Най-значимите трансфери през тази година, като изключим тези на Меси и Роналдо, бяха на Джуд Белингам от Борусия Дортмунд в Реал Мадрид, Хари Кейн от Тотнъм в Байерн Мюнхен, Доминик Собослай от РБ Лайпциг в Ливърпул, Деклан Райс от Уест Хям от Арсенал. Цели 14 бяха трансферите на стойност 70 или повече милиона евро през 2023-та година. Челси пръсна най-много пари за трансфери, но продължава да боксува през цялата година и по всичко изглежда, че и през този сезон тимът може да не участва в евротурнирите.

Новият играч Саудитска Арабия привлече играчи като Карим Бензема, Неймар, Садио Мане, Нголо Канте, Рияд Марез, Роберто Фирмино, Едуард Менди, Джордан Хендерсън, Фабиньо и много други и те се присъединиха към Кристиано Роналдо, който отиде в страната в началото на годината.

Трансферите от 100 до над 100 млн. евро бяха пет - Енцо Фернандес от Бенфика в Арсенал, Деклан Райс от Уест Хям в Арсенал, Мойзес Кайседо от Брайтън в Челси, Джуд Белингам от Борусия Дортмунд в Реал Мадрид, Хари Кейн от Тотнъм в Байерн Мюнхен.

Суперлигата и новият формат на евротурнирите 

Годината завърши с много изненадваща новина, че Европейският съд е отсъдил в полза на Суперлигата и реално лигата печели делото срещу УЕФА и е много вероятно все пак грандиозният проект, в който само клубовете ще управляват турнира без участието на УЕФА може да се осъществи. Като развитие ще има в следващите месеци. В същото време от новия сезон евротурнирите ще бъдат с чисто нов формат наподобяващи точно Суперлига, но под егидата на УЕФА. 

Дали клубовете ще се отделят от УЕФА и ще си създадат нов турнир ще разберем през новата година.