Ламин Ямал е поредният голям талант на Барселона, който е смятан за следващия Меси. Едва на 16 години Ямал, който се води испанец, но майка му е от Екваториална Гвинея, а баща му е мароканец прави сериозно впечатление.

Той дебютира през миналия сезон за Барса, а през този вече е титуляр и във всички турнири е играл в 39 двубоя вкарал 6 гола, а за националния отбор на Испания има 4 мача и 2 гола, след като дебютира миналата година. Наистина впечатляващо за 16-годишен, но тук има едно голяма въпросителна.

Началото 

Ямал дебютира за Барселона на 29 април 2023г. при успеха с 4:0 над Бетис. Той влиза на мястото на Гави в 83-та минута. Тогава той е 15 години - два месеца и половина преди да стане на 16. Любопитно е, че Барса винаги е пробвала по подобен начин доста от своите таланти, но при Ламал беше по-различно, защото той изигра само един мач през изминалия сезон - реално около 7 игрови минути. След това през новия сезон той постеппенно се наложи и стана титуляр.

През новия сезон той започна като резерва в двубоя от първия кръг срещу Хетафе и игра 14 минути. Впоследствие той застъпти още от втория кръг като титуляр. Още в третия кръг дойде и първата му асистенции в драмата срещу Виляреал, която Барса победи с 4:3 Ямал даде две асистенции за головете на Гави и Роберт Левандовски.

Дебютният гол на Ямал дойде на 8 октомври 2023г. срещу Гранада при равенството 2:2. 

До момента Ламин Ямал е титуляр в Барселона и е играл през този сезон в 39 двубоя, а головете, които е отбелязал са 6, асистенциите му са 7. 

Головете на Ямал освен споменатия срещу Гранада са още срещу в другия мач срещу Гранада - два, Майорка - един и Осасуна за Суперкупата - един и Атлетик Билбао за Купата - един. 

Другите, които бяха сравнявани с Меси се провалиха

Ямал не е единственият, който е определян за наследник на един от най-великите футболисти през новия век.

Ямал определено има качества и може да стане новото голямо име на световния футбол. Реално погледнато в последните години не можем да отличим много млади играчи, а единствените постоянни са само двама – Килиан Мбапе и Ерлинг Холанд. Ямал е юноша на Барселона и продукт на митичната школа на тима Ла Масия.

За Ямал обаче има един огромен проблем, а той е свързан с това, че никой, който беше сравняват досега с Меси беше обявен за следващия наследник не е успял. Последният такъв нагледен пример е Ансу Фати, за който имаше сериозни очаквания. В момента обаче той е резерва в Брайтън и дори англичаните нямат намерения да го откупят от Барса. Така той най-вероятно ще се върне в Барса и ще се озове в някои от клубовете в Ла Лига с по-малки амбиции. Между другото подобна беше съдбата и на друг футболист сравняван с Меси – Боян Къркич, който беше смятан за огромен талант. Кариерата му обаче се разви не според очакванията и завърши като резерва в Стоук Сити във Висшата лига. Друг подобен случай беше и Кристиан Тейо, който още е действащ футболист, но сега играе в Ал Фатех в Саудитска рабия. 

Дали Ямал ще успее да счупи проклятието на играчите сравнявани с Меси или ще завърши кариерата си като останалите ще разберем в следващите две години.