Днес от 10:00ч. в Зала 1 на НДК ще се проведе Извънреден конгрес на БФС, на който ще се гласува за президент на централата. 

Доста драми имаше около конгреса. Софийския градски съд реши окончателно да има извънреден конгрес, който ще се проведе днес.

Друга любопитна подробност е, че има насрочен и втори конгрес на БФС. Конгресът е редовен и ще се състои на 18 март от 10:30ч. в Зала 3 на НДК. 

Общо шест човека ще се борят за поста, но реално битката ще е между двама - настоящият президент Борислав Михайлов, който е издигнат от елитния Локомотив София и още 18 клуба най-успешния български футболист в последните години Димитър Бербатов, който е издигнат от три елитни клуба - ЦСКА, Берое и Пирин и още пет клуба. 

Останалите кандидати са пловдивчанинът Христо Христов, който е президент на Марица и именно маричани издигнаха неговата кандидатура, футболният агент Георги Захариев издигнат от ФК Пирдоп и бившите футболни босове от Бургас Христо Порточанов издигнат от Сините камъни Сливен и Ивайло Дражев издигнат от пловдивския отбор Векта.

Общо 508 клуба ще имат право на глас в конгреса. Първоначално това са били 531, но 6 не са си плащали членския внос и са изключени от БФС. 17 клуба обаче не са излъчили своя делегат и заради това в крайна сметка са останали 508.

Борислав Михайлов е начело на БФС от 2005г. и е преизбиран общо три пъти 2009, 2014 и 2018. 

Ще присъстват и гости от УЕФА и ФИФА, а позволеният брой на гостите е общо 50 човека. Конгресът струва 400 000 лева. 

Предвид ситуацията с коронавируса и това, че конгресът ще е в зала ще бъдат допускани делегати само със сертификат за ваксина или изкаран коронавирус и с PCR тест.

За делегатите, които нямат нито едно от трите ще се прави бърз антигенен тест на два пункта за бързи тестове пред НДК. Ако някой от делегатите и положителен клубът ще изгуби правото си на глас, защото въпросният представител на клуба няма да бъде допуснат в залата. 

Капацитетът на залата е 5000 човека, а на конгреса ще присъстват около 600 човека, които ще бъдат разположени през две седалки. 

Последният конгрес на БФС се състоя през 2018-а година в столичен хотел. Той беше спечелен от Борислав Михайлов, а негови конкуренти тогава бяха Любослав Пенев и Ивайло Дражев.