Известни са 21 от 32 тима, които ще участват на Световното клубно първенство през 2025г. Припомняме, че новият турнир ще бъде подобен на Световно първенство, но с клубни отбори. Турнирът ще се провежда в годините, когато няма Европейско или Световно.

До момента Световното клубно първенство беше с доста по-различен формат, а в него участваха победителите от 7-те континентални Шампионски лиги и домакинът на надпреварата.

От следващото лято обаче ще има пълна промяна, а клубният Мондиал ще е между 15 юни и 13 юли.

32-та тима ще бъдат разпределени в 8 групи от по 4 отбора. За елиминациите се класират първите два от тима от всяка група, а след това следват осминафинали, четвъртфинали, полуфинали, мач за трето място и финал.

Освен носители на Шампионските лиги през последните години останалите участници ще бъдат определени чрез клубния коефициент на определения континент.

Квотите са следните – 12 отбора участват от Европа, 6 от Южна Америка , 4 от Азия, 4 от Африка, 4 от Средна и Северна Америка, 1 от Океания и домакинът, който ще бъде отбор от МЛС.

От Европа вече са известни 11 отбора, а те са последните три носителя на Шампионската лига – Челси, Реал Мадрид и Манчестър Сити. По коефициент се класираха Байерн Мюнхен, ПСЖ, Интер, Порто, Бенфика, Борусия Дортмунд, Ювентус. Атлетико Мадрид и Барселона се борят за квотата на Испания, но двата отбора продължиха към четвъртфиналите и квотата ще отиде при тимът, който се класира по-напред. Последното място ще е за носителя на трофея през този сезон, но квотата да спечели има шанс единствено Арсенал, който трябва да спечели ШЛ, за да отиде на Световното клубно първенство. Ако Арсенал отпадне квотата отива по коефициент за РБ Залцбург.

От Азия има два сигурни отбора – Ал Хилал и Урава Ред Даймъндс. Следващите квоти са за шампиона в Азиатската Шампионска лига през този сезон и за най-добре класирания тим от ранкинга на УЕФА през последните 4 сезона.

Ал Ахли и Уидад Казабланка са отборите от Африка, които вече си осигуриха място на клубния Мондиал в САЩ. Тук също се очаква шампиона от Африканската Шампионска лига през този сезон, както и най-добре ранкирания отбор.

От Северна и Средна Америка ще участват Монтерей, Сиатъл Саундърс и Леон, както и победителя от настоящото издание на Шампионската лига на континента.

Оуклънд Сити се класира като най-добре ранкирания отбор от Океания.

3 отбора от Южна Америка също вече намериха място на Клубния Мондиал, а това са Палмейрас, Фламенго, Флуминензе. Място има и за шампиона в Копа Либертадорес през този сезон, както и първите два най-добре ранкирани тима.

Последната квота е за домакина, който ще е тим от МЛС – американския футболен елит, но все още не е ясно кой ще е тимът. 

Ето всички отбори, които вече си осигуриха място на Световното клубно първенство през 2025-та година:

Европа – 12 квоти

ПСЖ (Франция), Байерн Мюнхен (Германия), Челси (Англия),, Реал Мадрид (Испания), Манчестър Сити (Англия), Интер (Италия), Порто (Португалия), Бенфика (Португалия), Борусия Дортмунд (Германия), Ювентус (Италия) и още две свободни квоти

Южна Америка – 6 квоти

Палмейрас (Бразилия), Фламенго (Бразилия), Флуминензе(Бразилия) и още три свободни квоти

Северна и Средна Америка – 5 квоти

Леон (Мексико), Монтерей (Мексико), Сиатъл Саундърс (САЩ) още една свободна квота и домакина на първенството

Азия – 4 квоти

Ал Хилал (Саудитска Арабия), Урава Ред Даймъндс (Япония) и още две свободни квоти

Африка – 4 квоти

Ал Ахли (Египет), Видад Казабланка (Мароко) и още две свободни квоти

Океания – 1 квота

Оуклънд Сити (Нова Зеландия)