Днешният мач между Сърбия и Швейцария за втори пореден Мондиал ще определи кой от двата отбора ще продължи към осминафиналите. Преди 4 години двубоят отново беше решаващ, а швейцарците победиха с 2:1 и се класираха за елиминациите. 

Мачът обаче мина под знака на политиката, а именно конфликтът между Сърбия, Албания и Косово. Сърбите не признават, че Косово е независима държава и заедно с още няколко държави не признава независимостта на страната от 2008г. Албания пък иска да присъедини Косово към своята територия и да се образува така наречената Велика Албания с територии, които според албанците принадлежат на Албания. Естествено и това няма да стане, защото пък Европейския съюз не е съгласен за подобно обединение. 

Конфликтът ще продължи винаги и никога няма да бъде решен това е ясно. Сърбите ще казват, че Косово е тяхно, същото ще правят и албанците. 

През 2018-та година в състава на Швейцария играят две от звездите на отбора, Джердан Шакири - роден в семейство на етнически албанци в Косово и Гранит Джака - роден в Базел, Швейцария, но също в семейство на етнически албанци от Косово. 

Сърбите откриха чрез гол на Александър Митрович още в 5-та минута, а Джердан Шакири изравни в 52-та минута и подразни сърбите, след като показа символа на Албания - орел. В 90-та минута Гранит Джака с топовен изстрел от дистанция донесе успеха на швейцарците, а тази победа помогна за класирането на елиминациите. Джака също показа символа на Албания, а след попадението и двамата дружно го показаха. 

Сърбите пуснаха доклад до ФИФА, а решението на централата беше парична глоба без двамата да пропуснат мач на Мондиала. 

Тази вечер Джака почти сигурно ще е титуляр, доста е вероятно и Шакири да излезе сред титулярните 11, а какво ще стане ако вкарат гол, ще има ли нови провокации и груби влизания ще видим, но определено двубоят се очертава да е на живот и смърт. 

Довечера най-вероятно на резервната скамейка ще бъде и сърбинът Стефан Митрович. Бранителят също има важна роля във футболния конфликт. През 2015-а година Сърбия и Албания се падат в една квалификационна група за класирането на Евро 2016. Голяма грешка на УЕФА, която бързо беше оправена и на следващите квалификациите за европейски и световни двата отбора вече се разменят винаги и никога не попадат в една група. В мача в Белград, който премина без гостуващата агитка при резултат 0:0 над стадиона беше пуснат дрон със знамето на Велика Албания. Именно Стефан Митрович беше човекът, който посегна и свали знамето, а след това започна масов бой между футболистите, летяха всякакви предмети, а албанците някак все пак успяха да се приберат в съблекалните. Там отборът беше държан часове и сръбските власти разпитваха кой е виновен за провокацията. В крайна сметка УЕФА присъди служебна победа за Албания с 3:0, а двубоят в Тирана отново беше без гостуваща агитка сърбите победиха, но това не им стигна и отпаднаха, а Албания се класира за първи и за момента единствен голям футболен форум - Евро 2016. Тази среща обаче премина без голямо напрежение.