Рома и Фейенорд в битка за първия шампион в Лигата на конференциите

Финалът е от 22:00ч. в Тирана

Свят 25.05.2022 09:50 602 0
Рома и Фейенорд в битка за първия шампион в Лигата на конференциите

Рома или Фейенорд ще е първият победител в новия турнир на УЕФА Лигата на конференциите. Финалът между двата отбора е тази вечер от 22:00 б.в. в албанската столица Тирана на националния стадион на страната. 

Лигата на конференциите се появи през този сезон, а целта на надпреварата беше да даде повече шансове на по-малките отбори. В турнира могат да участват само по един тим от големите първенства, а вече от елиминациите може да има и по два отбора от топ първенствата. 

За първи път Албания ще приеме финал от европейските клубни турнири. Новият национален стадион на страната беше открит през ноември 2019-а година, а неговият капацитет е 22 500 места. 

За да достигне до финала Рома отстрани Витес, Бодьо/Глимт и Лестър.

Фейенорд се справи с Партизан, Славия Прага и Марсилия, за да стигне до битката за титлата.

За Рома това ще е четвърти финал в европейските клубни турнири. През сезон 1960-1961 Рома печели първия си и за момента единствен европейски клубен турнир - Купата на панаирните градове след успех в два мача срещу Бирмингам. Италианците имат загубен финал в КЕШ през сезон 1983-1984 от Ливърпул след изпълнение на дузпи, загубен финал от Интер през 1991г. в Купата на УЕФА, който беше до момента и последният европейски финал. 

Фейенорд ще играе на своя пети европейски финал. Нидерландците печелят КЕШ през 1970г. срещу Селтик, а след това триумфират и в Купата на УЕФА през 1974г. срещу Тотнъм и 2002г. срещу Борусия Дортмунд. Единственият загубен финал за Фейенорд е през 2002г. в Суперкупата на УЕФА срещу Реал Мадрид с 3:1. 

Победителят ще получи директна квота за влизане в групите на Лига Европа. 

Съдия на двубоя ще е Ищван Ковач от Румъния. 

 

Акценти

Изпрати новина