Евро 2020 и ще ви представим рекордите и най-интересните факти на шампионата. Англия за първи път игра финал на Европейско първенство, беше вкаран най-бързият гол на финал на европейски шампионат, а първенството ще остане в историята и като шампионата с най-много автоголове - 11.

- Това беше първото Европейско първенство, което беше отложено с една година. Заради коронавируса вместо 2020, шампионатът се проведе през 2021, но остави името си Евро 2020. За първи път в историята разликата между провеждането между европейските първенства ще е едва три години, а не четири. Следващият шампионат е през 2024г. в Германия.

- За първи път Европейско първенство се проведе в 11 различни държави. Домакините на турнира бяха Лондон, Рим, Баку, Севиля, Глазгоу, Мюнхен, Будапеща, Букурещ, Амстердам, Копенхаген, Санкт Петербург.

- С участието и двете си попадения в първия мач на Португалия Кристиано Роналдо стана първият играч, който участва на пет поредни европейски първенства и първият, който вкарва голове на пет поредни европейски шампионата. 

- Кристиано Роналдо е играчът с най-много мачове на европейски първенства - 25. 

- Роналдо вече има 109 гола за Португалия, с което изравни световния рекорд на иранеца Али Даеи за най-много голове за национален отбор. 

- Евро 2020 подобри рекорда за най-млад играч на шампионата, след като в мача Полша - Испания поляците пуснаха в игра Каспер Козловски, който на 17 и 246 дни подобри рекорда за най-млад играч на европейски финали.

- Друг рекорд е попадението на Артьом Довбик от Украйна, който вкарва в първата минута от добавеното време на продължението или 121-а минута срещу Швеция. Това го направи авторът на най-късен гол в елиминациите на европейски първенства.

- Със 142 гола вкарани на Евро 2020 това стана най-резултатният европейски шампионат в историята. 

- Вратарят на Англия Джордън Пикфорд изравни рекорда на Икер Касияс за брой сухи мрежи на европейски първенства. Двамата имат по 5 сухи мрежи.

- Голът на Емил Форсберг срещу Полша падна след само 82 секунди игра и е вторият най-бърз на еврофинали. 

- За първи път в историята на европейски първенства два поредни мача в елиминациите завършиха 3:3 в редовното време. Това бяха Испания - Хърватия 3:3 и Швейцария - Франция 3:3, освен това мачовете се играха и в един ден - 28 юни и резултатът в бях беше 3:1 10 минути преди края. 

- Испания и Хърватия държи и друг рекорд за най-много различни голмайстори в една среща - общо 8. Това бяха Пабло Сарабия, Сезар Аспиликуета, Феран Торес, Алваро Мората и Микел Ояарсабал за Испания, а за Хърватия - автогол на Педри, Мислав Оришич и Марио Пашалич. 

- На 23 юни паднаха цели 18 гола в 4 мача от груповата фаза – рекорд за един ден на европейски първенства. Пет дни по-късно бе счупен и рекордът за най-много попадения (14) в един ден от елиминациите.

- Италия има 34 мача без загуба. За последно новите европейски шампиони паднаха от Португалия през септември 2018 година.

- С първия си гол срещу Унгария Кристиано Роналдо стана най-резултатният играч на европейски първенства, измествайки от първото място Мишел Платини. Роналдо стана и голмайстор на турнира с 5 гола и вече е убедителен лидер с 14 гола, а Платини остана втори с 9. 

- Федерико Киеза вкара два гола на шампионата, а брат му Енрико има един през 1996г. Така двамата станаха единствената двойка баща и син с голове на европейски първенства. 

- Англия стана първият тим, който спечели групата си със само 2 вкарани гола. Англия и Италия единствени завършиха груповата фаза без допуснат гол, като преди това само 4 други тима го бяха правили.

- Роналдо вкара три дузпи на шампионата до момента, което е рекорд. Никога един играч не беше вкарвал три дузпи на едно европейско първенство. 

- Турция е най-слабият отбор на шампионата, след като приключи в груповата фаза с голова разлика 1:8. 

- С гола си срещу Словакия испанецът Феран Торес се нареди до още трима играчи, които държат рекорда за най-бърз гол, след като са влезли на смяна. На Торес беше необходима минута, след като се появи в игра, за да реализира попадението.

- За първи път на европейски финали се допускат два автогола в един мач от един и същи отбор. Португалия си вкара два автогола при загубата с 2:4 от Германия, а футболистите на Словакия направиха също при загубата с 0:5 от Испания.

- За първи път на едно европейско първенство трима различни вратари си отбелязват автогол - Счесни от Полша, Храдецки от Финландия и Дубравка от Словакия. 

- Първият автогол на европейско първенство от вратар беше на Счесни от Полша, който държи и рекорда и за най-бърз автогол в 18-та минута при загубата с 1:2 от Словакия. 

- Автоголът на Матс Хумелс срещу Франция при успеха на французите с 1:0 в 20-а минута пък е най-бързият автогол вкаран на европейско първенство от полеви играч.

- Англия за първи път в историята си достигна до финал на европейско първенство.

- Италия спечели втора титла след тази през 1968г. 

- Рекордът на автоголове на европейски първенства падна на този шампионат, след като бяха допуснати 11 автогола. До момента в историята на всички европейски първенства имаше общо 9.

- Люк Шоу стана авторът на най-бързия гол във финал на Европейско първенство, вкарвайки за Англия във втората минута или 117-а секунда на финалната среща.

- Леонардо Бонучи пък стана най-възрастният голмайстор във финала, вкарвайки на 34 години и 71 дни. 

- Джорджо Киелини стана най-възрастният капитан вдигал трофея на шампионата - 37 години и 321 дни.