През лятото Саудитска Арабия се появи на футболния пазар. Първенството предлагаше огромни суми и привличаше не само залязващи, но и звезди, които имат още няколко години на високо ниво във футбола.

Така саудитите объркаха много планове на отборите в Европа, а в страната се озоваха Карим Бензема, Неймар, Нголо Канте, Рияд Марез, Роберто Фирмино, Джордан Хендерсън и още половин дузина футболни звезди. Саудитска Арабия привличаше играчи с големите заплати, които предлага, а именно двойни и тройни на това, което звездите взимаха в бившите си клубове, а средната заплата беше около 20 млн. евро на година - заплата, която получават малцина футболисти в Европа.

Очаквано отборите се напълниха със звезди и почти във всеки отбор има по минимум 3-ма много известни играчи.

Това обаче не е гаранция за успех, защото 6 месеца след старта на проекта интересът дори и от самите саудитци е доста малък, а вече има много разсърдени звезди, които са пред напускане и това застрашава доста проекта. 

Интересът

Очакванията на саудитците за интереса също не се оправдаха. Въпреки, че не малко европейски държави закупиха правата за първенство гледаемостта в Европа въпреки големите звезди не е много голяма и не може по никакъв начин да се доближи до топ 5 първенстват. Това обаче не беше единственият проблем. Дори в страната няма такъв интерес към първенството, въпреки че в него играят световни звезди - световни шапиони, носители на Шампионска лига и носител на Златната топка. Рядко стадионите се пълнят и има доста често празни места. 

Напускащи и разсърдени звезди 

Джордан Хендерсън се превърна в първата голяма звезда, която напуска Саудитска Арабия. Той изкара едва 6 месеца Ал Етифак и от тази седмица е играч на Аякс. Естествено Хендерсън не си тръгна безплатно и плати от собствения си джоб 3 млн. евро, за да разтрогне договора си с клуба. Така той отиде в Аякс като свободен агент. Хендерсън обаче далеч може би няма да е единствената зведа, която напуска и тое още през зимата. Карим Бензема дори е изваден от отбора си Ал Итихад в момента и иска да напусне веднага. Към носителя на Златната топка от 2022-та година има сериозен интерес от няколко клуба, сред които Челси, Манчестър Юнайтед и други. Много е вероятно Бензема да бъде трансфериран до края на трансферния прозорец. Неймар също няма много хубави моменти в Ал Хилал. Появиха се информации, че е много възможно дори договорът му да бъде прекратен, но поне на този етап това беше опровергано. Въпреки това Неймар почти не е играл за новия си отбор и отново е контузен. Няма да е изненадващо той дори да се върне в родната Бразилия. Любопитно е, че от всички звезди Кристиано Роналдо изглежда най-сигурен в оставането си или поне на този етап. Роналдо все пак е повече от останалите в Саудитска Арабия, след като подписа преди вече година в Ал Насър. Въпреки това и за Роналдо имаше не малко статии, че не се чувства перфектно в Саудитска Арабия. 

Провалът на Световното клубно първенство

Световното клубно първенство беше единствената възможност - поне на този етап отборите от Саудитска Арабия да се покажат пред света. Право да участва на шампионата през декември имаше тимът на Ал Итихад в него играят играчи като Карим Бензема, Нголо Канте и Фабиньо и очакванията бяха дори да преодолее Флуминензе и да играе финал с Манчестър Сити. Въпреки това обаче отборът дори не стигна до полуфиналите на шампионата. Ал Итихад падна с 1:3 от египетския Ал Ахли, в който няма дори един играч от Европа, а това беше още една черна точка за Саудитска Арабия. Говореше се, че УЕФА ще покани два отбора от Саудитска Арабия от следващия сезон, защото ще има нов формат на Шампионската лига, но това почти сигурно няма да се случи през сезон 2024-2025.

Останалите подобни опити

Ако Саудитска Арабия се провали с проекта си, тя няма да е първата страна, която се сгромолясва с опита си да стане по-популярна от европейския футбол. Преди години най-вече Китай и Индия даваха сериозни заплати и взимаха футболни звезди. Определено обаче тогава по-скоро те бяха по-застаряващи, докато саудитците взеха и не малко играчи, които са в разцвета на силите си. И двата проека бързо се провалиха, а в Китай дори вече има таван на заплатите на външни и чужди играчи. Като най-голямата заплата, която може да получи чужд играч е 5 млн. евро, а на фона на 40 млн. евро - заплатата на Карлос Тевес, когато Китай даваха големи заплати за футболисти - това е нищо. И в Китай и в Индия продължава да има играчи от Европа, но няма толкова футболни звезди като преди.

Бъдещето 

Саудитска Арабия има достатъчно пари и определено няма да се откаже лесно от този проект, но може би през лятото 2024г. той няма да е това, което беше през лятото на 2023г. Естествено и сега имаше няколко отказа като най-голямото име, което отказа беше Мохамед Салах. Въпреки това година по-късно едва ли ще е същото и саудитците ще получават лесно "да" от футболните звезди. Интересът обаче трудно може да стане по-голям и е много вероятно до няколко години проектът съвсем да замре.