Когато една страна е домакин на Световно или Европейско по футбол или зимна или лятна Олимпиада обикновено, след това много от съоръженията или са нерентабилни или тънат в разруха, а примери затова имаме на много места. 

В Катар обаче всичко е измислено със стадионите още дори те да са построени. Стадионите са направени така, че за да могат лесно да се разглобяват. Предвид, че в местното първенството трудно ще се напълни стадион с повече от 20 000 места, а и предвид и населението на страната се реши съоръженията с капацитет от 40 000 места да бъдат намалени наполовина. 

Така половината стадион ще бъде разглобен и ще бъде даден на развиващите се страни. Така са обявили от Катар, но все още не е ясно къде ще отидат разглобените стадиони. Доста е вероятно те да бъдат на няколко места в света. 

Друга любопитна подробност е, че вече започна и разглобяването на стадион от Мондиала, който вече не приеме мачове от Световното. Става въпрос за най-ценният стадион в Катар - 947, който се намира в столицата Доха. Съоръжението е първият стадион в света, който е изграден от товарни контейнери. Името му идва от международния код на Катар - +974, както и от броя на контейнерите, използвани за построяването му. Съоръжението стана и първото, което вече няма да е стадион и то още преди Мондиалът да е свършил. 

Това е единственият от осемте стадиона в Катар, който няма да бъде вече стадион след Световното. Разглобяването му вече започна, а контейнерите ще бъдат използвани за магазини, тоалетни и др. Част от контейнерите ще бъдат дарени на страни в нужда.

Стадионът, който ще приеме финала - Лусаил е с капацитет от 80 000 зрители, но той също ще бъде намален на 20 000 места след края на Мондиала.

Повечето стадиони освен, че ще бъдат намалени с 20 000 зрители ще бъдат превърнати и в многофункционален хъб, в който ще бъдат отворени училище, болница, търговски център, кафенета и ресторанти, което пък ще помогне и стадионът да се издържа сам от това. 

Именно с наемите от тези места ще могат и самите съоръжения да не бъдат на загуби, както и с билетите от мачовете. Така Катар се превърна в първата страна домакин на голям футболен форум, която мисли и за в бъдеще и какво ще стане след Световното, защото това определено е много важно.