Ботев и Локомотив ще се изправят в 116-то Пловдивско дерби на фаза А група. До момента двата тима са си разменили по 41 успеха, а равенствата са 33. Головата разлика е 139:135 в полза на "смърфовете".

Треньорът на Ботев португалецът Бруно Балтазар ще дебютира в дербито, а той е вторият наставник на тима, който ще изведе "канарчетата" в пловдивското дерби през този сезон. През септември на поста беше хърватина Желко Копич.

Легендата на Локомотив Георги Василев - Гочо с 12 гола е най-резултатният в дербито, а най-резултатен за Ботев е Динко Дерменджиев - Чико с 11 попадения. 

В последното дерби Локомотив победи с 1:0 през септември миналата година, а голмайстор стана Бабакар Дион, който е и последният чужденец вкарвал в дербито към този момент. Първият чужденец, който се разписва в пловдивския сблъсък е канадецът с унгарски корени Роберто Чабай, когато вкарва за Ботев при равенството 1:1 през 1992г. 

От Ботев се надяват това дерби да е последното на клубната база в Коматево. До момента там на фаза първенството Локомотив има само един успех, който дойде през 2018-а година. Локо спечели и още веднъж в Коматево, но в турнира за Купата на България. В досегашните 9 сблъсъка в Коматево в елита Ботев има 5 победи, един е успехът за Локомотив и равенствата са 3. Последният мач в Коматево на 5 март 2022г. завърши при успех с 2:1 на Ботев.

Дербито два пъти се е играло извън Пловдив - на националния стадион "Васил Левски" в София и стадион "Лазур" в Бургас.

Има и две служебни победи по една и за двата отбора. Първата е за Локомотив, когато Ботев беше изваден от групата през сезон 2009-2010, а втората е за Ботев, когато феновете на Локо обстрелваха терена с бомбички, протестирайки срещу управлението на тогавашния президент на клуба Коко Динев през 2014-а година.

След въвеждането на плейофите в елита през сезон 2013-2014 много рядко двата отбора са в една група. Това се случва само веднъж през сезон 2013-2014, когато и Ботев и Локомотив са в първата шестица и в един сезон се играят общо 4 дербита в А група. Подобен случай с 4 дербита има и през сезон 2015-2016, когато в А група едва 10 отбора, а в края на годината от групата е изваден Литекс и шампионатът завършва с 9 тима. Останалите случаи с 4 дербита в един сезон е когато двата отбора играят за Купата в два мача. 

От всички играчи в двата отбора само трима са се разписвали в дербито - Виктор Генев от Ботев, който е автор на два от последните три гола на тима в дербито. За Локомотив са вкарвали Димитър Илиев и Бабакар Дион, които пък са последните двама играчи вкарали в дербито за Локо.

В дербито за Ботев могат да дебютират Стефан Смъркалев, Атанас Чернев, Антонио Перера, Красиан Колев, Самуел Акере, Точувку Ннади, Уме Емануел, Абдулайе Траоре.

За Локомотив пред дебют са Кристиан Томов, Жорже Сегура, Джовани Трупе, Кристиан Мендоса, Христо Иванов, Джовани, Денислав Александров, Алфа Конте, Ерик Сорга.