Англия приключи участието си на Световното първенство в Катар вчера, след като загуби с 1:2 на четвъртфиналите от Франция. Този път англичаните не отпаднаха след изпълнение на дузпи, но Хари Кейн пропусна наказателен удар при резултат 1:2 и пропусна да изравни и евентуално да вкара мача в продължения. 

Преди това Кейн реализира първата дузпа и изравни, но вторият опит беше неточен и той прати топката над вратата. 

Всъщност проклятието на дузпите на Англия започва от 1990г. Тогава с най-силния си отбор от много дълги години тимът се устремил към финала на Световното първенство. На полуфиналите съперникът е черната котка Германия, а англичаните водени от сър Боби Робсън не успяват при дузпите и пропуска финала. Грешни се оказват Стюърт Пиърс и Крис Уодъл. Във финала Германия печели световната титла. 

През 1996г. отново Германия е на пътя на англичаните, а Англия е и домакин на Европейското първенство. Настоящият наставник на Англия Гарет Саутгейт пропусна решителната дузпа и след 5:6 Германия се класира на финала и печели шампионата. 

Само две години по-късно кошмарът се повтаря, но на Световно и на ранна фаза още на осминафиналите. Там съперник този път е Аржентина, а грешниците са Дейвид Бати и Пол Инс. Аржентина обаче не стига далеч и отпада от Нидерландия на четвъртфиналите.

Мъките при дузпите продължават и през 2004г. На Европейското срещу домакина Португалия англичаните губят с 5:6. Бекъм праща топката над вратата, а ударът на Дариуш Васел е спасен от вратаря Рикардо, който пък и класира португалците, след като вкарва решителната дузпа. 

На Мондиала през 2006г. всичко се повтаря - отново Португалия и отново дузпи и на четвъртфиналите. Вратарят отново е Рикардо, който лови дузпи, а цели трима пропускат и то от най-големите звезди - Франк Лампард, Стивън Джерард и Джейми Карагър.

На Евро 2012 в четвъртфиналите Англия не успява да преодолее Италия. Отново след изпълнение на дузпи англичаните приключват с участието си на шампионата, а пропуски правят Ашли Йънг и Ашли Коул. 

На Евро 2020 е най-болезненото отпадане след дузпи, защото това беше първият финал на Европейско първенство за англичаните. Мачът се игра и в Лондон на Уембли, но Италия пребори домакините, а пропуски от бялата точка направиха Джейдън Санчо,  Маркъс Рашфорд и Букайо Сака.

През тази година макар и да не отпадна след дузпи Англия отново отпадна заради дузпа. Хари Кейн пропусна втората дузпа, която тимът получи срещу Франция в четвъртфиналите на Мондиала и вместо 2:2 и влизане в продължения Англия отпадна с 1:2.