Настоящият президент на Барселона Жоан Лапорта е предоставял тайно информация на полицията срещу бившия президент на клуба Сандро Росел. Росел беше обвинен в пране на пари и изкара 2 години в ареста, но по-късно беше признат за невинен.

В интервю за RAC1 Хосе Мануел Вийярехо, бивш полицейски комисар, разкри, че Лапорта активно е помагал на разследването, изнасяйки данни за работата на въпросния функционер. Не се уточнява как точно Лапорта е събирал въпросната информация. 

 

Росел беше част от Борда на директорите на Барса при управлението на Лапорта, но след това застана срещу него и спечели президентските избори. 

От Барселона обявиха, че ще съдят полицая за уронване престижа на клуба.

През януари 2014 година Росел беше принуден да подаде оставка, след като срещу него и Барселона като клуб тръгна дело за възможни измами покрай трансфера на Неймар от Сантос, тъй като се разбра, че има около 40 млн. евро от обявената цена и реално платената сума.

През 2017 година Росел попадна зад решетките по друго разследване - пo пoдoзpeния в ĸopyпциoнни cдeлĸи, вĸлючвaщи пoлyчaвaнe нa нepeглaмeнтиpaни ĸoмиcиoнни пo cдeлĸa зa пpoдaжбaтa нa TB пpaвaтa нa бpaзилcĸия нaциoнaлeн фyтбoлeн тим.