TrafficNews продължава да Ви представя отборите, които се класираха за шампионата, а до Мондиала остават съвсем малко дни.

Група F може да бъде определена като групата на смъртта, защото в нея попаднаха отборите на Белгия, Хърватия, Канада и Мароко. Белгийците изглеждат като фаворит в групата, но всеки един от останалите отбори имат сили да разваля сметки. Белгийците отново разполагат със страхотен състав, но отборът успя само веднъж да достигне до полуфиналите на миналия Мондиал, където завърши на третото място. Хърватия е финалист от Мондиала през 2018-а година, но тимът вече определено загуби доста от блясъка си, след като не малко играчи окачиха бутонките. Тук обаче са още Лука Модрич, Иван Перишич, Деян Ловрен и Домагой Вида. Мароко разполага с един от най-силните си състави в историята и също може да обърне много сметките. Същото се отнася и за Канада, която само два пъти е била на Мондиал - 1986 и сега 2022. Канада и Мароко определено не са за подценяване и няма да е изненада ако успеят да спрат някой измежду Хърватия и Белгия. 

Първите двубои в групата са на 23 ноември - Мароко Хърватия от 12:00ч. в Ал Хор и Белгия - Канада в Ал Раян от 21:00ч. 

Мачовете ще се играят в градовете Ал Хор, Ал Раян и Доха. 

Ето и пълната програма на група F:

23 ноември 12:00ч. Мароко Хърватия Ал Хор

23 ноември 21:00ч. Белгия - Канада Ал Раян 

27 ноември 15:00ч. Белгия - Мароко Доха 

27 ноември 18:00ч. Хърватия - Канада Ал Раян 

1 декември 17:00ч. Хърватия - Белгия Ал Раян 

1 декември 17:00ч. Канада - Мароко Доха 

Белгия

Белгия е отбор, с който всеки трябва да се съобразява. Отборът разполага да голяма степен с по-добри играчи дори и от някои от топ отборите. Въпреки това проблемът на белгийците си остава постоянството. На Мондиала през 2018-а година те достигнаха до третото място и определено ще искат и сега да бъдат поне в четворката. Групата обаче не е никак лесна и белгийците може и да имат не малки проблеми. 

В квалификациите белгийците спечелиха групата си с 20 точки с пет пред втория Уелс. 

Селекционерът Роберто Мартинес стана част от възхода на отбора и той е начело на белгийците от 2016-а година, но дали той е готов на следващата крачка, а именно финал на голям футболен форум. Мартинес води отбори от Висшата лига като Суонси, Уигън и Евертън преди да поеме Белгия. 

Кевин Де Бройне е може би най-важната част от състава на Белгия, въпреки че отборът разполага с много звезди, но Де Бройне запази постоянството си за разлика от Лукаку и Азар, които отдавна не са това, което бяха преди години. Важен елемент е и вратарят на Реал Мадрид Тибо Куртоа, а защитата е чисто нова, а от ветераните при бранителите остана само Тоби Алдервейрелд. Ще се разчита много и на Юри Тилеманс и Шарле Де Кетеларе, които са бъдещото на белгийския футбол. Доказани бойци като Аксел Витсел, Тома Мюние и Яник Ферейра-Караско също ще помагат. 

Предвид голямата конкуренция беше ясно, че не малко играчи ще останат извън групата, а в отбора не бяха повикани Кристиан Бентеке, Дивок Ориги и Алексис Саелемакерс. 

Шансовете Белгия да се прибере с трофея са оценени на 16.

Вижте съставите на Белгия за Мондиала: 

Вратари: Тибо Куртоа (Реал Мадрид), Симон Миньоле (Брюж), Коен Кастеелс (Волфсбург)

Защитници: Ян Вертонген (Андерлехт), Тоби Алдервейрелд (Антверп), Леандер Дендонкер (Астън Вила), Вут Фаес (Лестър), Артур Теате (Рен), Зено Дебаст (Андерлехт)

Халфове: Кевин Де Бройне (Манчестър Сити), Юри Тилеманс (Лестър), Амаду Онана (Евертън), Аксел Витсел (Атлетико Мадрид), Ханс Ванакен (Брюж), Шарле Де Кетеларе (Милан), Леандро Тросар (Брайтън), Яник Ферейра-Караско (Атлетико Мадрид), Тома Мюние (Борусия Дортмунд), Тимоти Кастан (Лестър), Торган Азар (Борусия Дортмунд),

Нападатели: Ромелу Лукаку (Интер), Миши Батшуай (Фенербахче), Лоис Опенда (Ланс), Еден Азар (Реал Мадрид), Дрис Мертенс (Галатасарай), Жереми Доку (Рен)

Резерви: Брайън Хейнен (Генк), Алексис Салемакерс (Милан), Доди Лукебакио (Херта), Джейсън Денайър (Шабаб Ал Ахли)

Хърватия 

Хърватия е финалистът от миналия Мондиал през 2018-а година в Русия. Тогава хърватите постигнаха и най-големия си успех въобще в историята си. Те загубиха финала с Франция с 4:2, но показаха сериозно израстване, след като от 1998г. не бяха достигали до полуфинал на голям футболен форум. Сега обаче нещата са малко по-различни, защото доста хора от отбора през 2018-а година се отказаха. Все пак не малко също са на линия, но определено на хърватите няма да бъде никак лесно, а и групата е доста тежка. 

Хърватия спечели групата си с една точка срещу Русия, за да стигнат до Мондиала. 

Златко Далич влезе в историята на хърватския футбол, ставайки треньорът извел за първи път отбора до финал на Световно първенство. Далич е начело на тима от 2017-а година, а преди да поеме хърватите той е треньор в Хърватия и по арабските страни. Далич е и бивш футболист с над 250 мача. 

Лука Модрич отново е тук, а човекът спечелил всичко във футбола продължава да търси двата трофея, които му липсват, а именно световната и европейската титла. Модрич отново ще е основният мотор на отбора подпомагам от другите ветерани Домагой Вида, Деян Ловрен и Иван Перишич, както и надеждите Мислав Оршич и Андрей Крамарич. Не трябва да забравяме и Марио Пашалич, Матео Ковачич и Марсело Брожович.

Може би изненадващо извън състава остана Дуйе Цалета-Цар, който беше титуляр на Евро 2020.

Шансовете Хърватия да вдигне трофея са оценени на 50. 

Вижте отбора на Хърватия за Световното първенство: 

Вратари: Доминик Ливакович (Динамо Загреб), Ивица Ивушич (Осиек), Иво Грбич (Атлетико Мадрид);

Защитници: Домагой Вида (АЕК Атина), Деян Ловрен (Зенит), Борна Баришич (Рейнджърс), Йосип Юранович (Селтик), Йошко Гвардиол (РБ Лайпциг), Борна Соса (Щутгарт), Йосип Станишич (Байерн), Мартин Ерлич (Сасуоло), Йосип Сутало (Динамо Загреб);

Халфове: Лука Модрич (Реал Мадрид), Матео Ковачич (Челси), Марсело Брозович (Интер), Марио Пашалич (Аталанта), Никола Влашич (Торино), Ловро Майер (Рен), Кристиян Якич (Айнтрахт Франкфурт), Лука Сучич (РБ Залцбург);

Нападатели: Иван Перишич (Тотнъм), Андрей Крамарич (Хофенхайм), Бруно Петкович (Динамо Загреб), Мислав Оршич (Динамо Загреб), Анте Будимир (Осасуна), Марко Ливая (Хайдук)

Канада

Канада се класира на Мондиал за първи път от 1986г. Отборът разполага със страхотен състав и определено такъв отбор канадците никога не са имали във футболната си история. Освен това този Мондиал е голямо предизвикателство за отбора, защото следващият Мондиал през 2026г. Канада е сред домакините заедно със САЩ и Мексико и отборът ще иска там със сигурност да премине групата си. С играчи като Алфонсо Дейвис, Джонатан Дейвид, Атиба Хътчинсън, както и Кайл Ларин и Таджон Бюканън, които играят в хита на Шампионската лига през този сезон - Брюж, определено канадците могат да объркат много сметки в групата си. 

Джон Хердман е начело на отбора от 2018-а година и успя да класира тима на историческия Мондиал. Той е единственият треньор от всички на Мондиала, който е водил женски отбори. Любопитно е, че Хердман е бил начело на женските национални отбори на Нова Зеландия и Канада, но веднага влиза в мъжкия футбол, след като поема Канада. 

Алфонсо Дейвис е голямата звезда на Канада. От играча на Байерн Мюнхен ще се разчита на добрите изяви на тима, но в тима е и неостаряващия Атиба Хътчинсън, който продължава да е титуляр и в Бешикташ, въпреки че вече е на 39 години и ще успее да завърши кариерата си в националния отбор с участие на Мондиал. Хътчинсън е капитан на отбора и играчът с най-много мачове, а ако играе и в трите мача на Канада на Мондиала ще стане със 100 мача за отбора, а освен това е и най-възрастният играч на Мондиала. 

Донейл Хенри, който има над 40 мача за Канада остана извън състава заради контузия. 

Канада се класира за Катар, след като спечели квалификационната си група с Мексико и САЩ с 28 точки, минавайки мексиканците с по-добри показатели. 

Шансовете на Канада да спечели световната титла са оценявани на 200. 

Вижте съставите на Канада за Мондиала: 

Вратари: Джеймс Пантемис (Монреал), Милан Борян (Цървена звезда), Дейн Сейнт Клеър (Минесота Юнайтед)

Защитници: Самюел Адекудбе (Хатайспор), Джоел Уотърман (Монреал), Алистър Джонстън (Монреал), Ричи Лариа (Торонто), Камал Милър (Монреал), Стивън Витория (Шавеш), Дерек Корнелиус (Панетоликос)

Полузащитници: Лиъм Фрейзър (Дениз), Исмаел Коне (Монреал), Марк-Антъни Кей (Торонто), Дейвид Уотърспуун (Сейнт Джонсън), Джонатан Осорио (Торонто), Атиба Хътчинсън (Бешикташ), Стивън Еустакио (Порто), Самюел Пиет (Монреал)

Нападатели: Таджон Бюканън (Брюж), Лиам Милър (Базел), Лукас Кавалини (Ванкувър), Айк Угбо (Троа), Джуниър Хойлет (Рединг), Джонатан Дейвид (Лил), Кайл Ларин (Брюж), Алфонсо Дейвис (Байерн Мюнхен)

Мароко

Мароко влиза в Мондиала като отбор, който иска да направи нещо, а не просто да участва. Тимът разполага със страхотен състав и един от най-добрите в Африка, а класирането му за втори пореден Мондиал показва това. През 2018-а година тимът не успя да направи нещо значимо и завърши последен в групата, но сега е амбициран за много по-добро представяне, въпреки че е в много тежка група.

Мароко успя да се справи с Демократична република Конго, побеждавайки категорично с 5:2 в двата мача и осигурявайки си квота на втори пореден Мондиал.

Уалид Реагари е начело на отбора от тази година. Той е бил помощник-треньор на Мароко, а след това е водил и няколко арабски тима. Бил е бивш футболист и има мачове във френската Лига 1 и испанската Ла Лига.

Звездата на отбора е играчът на ПСЖ Ашраф Хакими, който стана част от възхода на отбора. Мароканците обаче разполагат и с други класни играчи като Ясин Бону, Ноусари Мазрауи, Софиян Амрабат, Хамик Зиеш и Юсеф Ел-Насери.

Опитният Йонес Белханда изненадващо остана извън състава на Мароко.

Коефицентът Мароко да спечели световната титла е 200.

Вижте отбора на Мароко за Световното:

Вратари: Ясин Буну (Севиля, Испания), Мунир Ел Каджуи (Ал Вехда), Ахмед Ред Тагнаути (Видад Казабалнка)

Защитници: Найеф Агерд (Уест Хям, Англия), Яхия Атиат Алах (Видад Казабланка), Бедр Бенон (Катар СК), Ашраф Дари (Брест, Франция), Джавад Ел Ямия (Валядолид, Испания), Ашраф Хакими (Пари Сен Жермен, Франция), Носаир Мазрауи (Байерн Мюнхен, Германия) Ромен Сайс (Бешикташ, Турция)

Халфове: Софиан Амрабат (Фиорентина, Италия), Селим Амалах (Станард Лиеж, Белгия), Билал Ел Ханус (Генк, Белгия), Яхия Джабране (Видад Казабланка), Адзедин Онахи (Анже, Франция), Абделхамид Сабири (Сампдория, Италия)

Нападатели: Закария Абохлал (Тулуза, Франция), Софиан Бофал (Анже, Франция), Илиас Чаир (Куинс Парк Рейнджърс, Англия), Валид Хедира (Бари, Италия), Юсеф Ен-Несири (Севиля, Испания), Абде Едзалзоли (Осасуна, Испания), Абдеразак Хамдала (Ал Итихад), Амин Харит (Марсилия, Франция), Хаким Зиеш (Челси, Англия)