Едва четири дни остават до началото на Мондиала в Катар. TrafficNews продължава да Ви представя отборите, които се класираха за шампионата. 

Група Е определено е една от най-интересните, а именно, защото в нея попаднаха два от последните три световни шампиони. Става въпрос за Испания (шампион през 2010) и Германия (шампион през 2014), които са амбицирани на добро представяне на Мондиала, след като след световните титли отпаднаха директно в групите, а Испания отпадна и през 2018-а година още на осминафиналите от домакина Русия. Сега право на грешка няма и не изглежда, че Япония и Коста Рика могат да направят сензация. Въпреки, че е и двата отбора показаха, че са способни на подобни неща. Япония беше на крачка от отстраняване на Белгия в елиминациите на миналия Мондиал, а Коста Рика отстрани Англия на осминафиналите през 2014-а година. Първият суперсблъсък на този Мондиал между Испания и Германия е планиран да се играе на 27 ноември от 21:00ч. в Ал Хор. Най-вероятно именно този мач ще е определи и кой ще бъде победител в групата. Немците са крайно амбицирани и за реванш, след като загубиха от Германия финала на Евро 2008, полуфинала на Мондиала през 2010, а преди две години Испания победи Германия с 6:0 в Лигата на нациите. 

Първите мачове от групата ще се играят на 23 ноември, а първата среща е между Германия - Япония от 15:00ч., а Испания - Коста Рика играят в 18:00ч. 

Мачовете ще се играят на стадионите в Доха, Ал Раян и Ал Хор. 

Ето и пълната програма на група E:

23 ноември 15:00ч. Германия - Япония Ал Раян 

23 ноември 18:00ч. Испания - Коста Рика Доха 

27 ноември 12:00ч. Япония - Коста Рика Доха 

27 ноември 21:00ч. Испания - Германия Ал Хор 

1 декември 21:00ч. Япония - Испания Ал Раян

1 декември 21:00ч. Коста Рика - Германия Ал Хор 

Германия 

Германия е може би най-подценяваният отбор в историята на Световните първенства. Тимът никога не е сред основните три фаворита, но почти винаги е в полуфиналите, а чисто исторически заедно с Италия са отборите с по четири световни титли, а само Бразилия има повече - пет. Немците изглеждат доста по-различни от последните години, в които определено записаха доста антирекорди - загуба с 0:6 от Испания в Лигата на нациите, поражение у дома от Северна Македония, а преди това през 2018-а година отпадане за първи път в историята си още в груповата фаза на Мондиал и то на Световното, когато тимът защитаваше трофея си от 2014-а година. Отборът обаче никога не може да бъде подценяван, а е и доказвал, че дори и в слаби периоди е достигал до финалите на Световни първенства. Именно този Мондиал ще покаже и дали Германия има ново силно поколение, след като от 2014-а година са останали малцина, а единствено Нойер, Гюндоган и Мюлер играят още редовно. Не трябва да забравяме, че е и немците ще искат реванш срещу Испания. В официален мач тимът няма успех от Евро 88 срещу испанците. 

В квалификациите Германия нямаше проблем и спечели 9 от 10-те си мача, завършвайки с 27 точки и оставяйки далеч зад себе си Северна Македония. Горчилка обаче остана от загубата от македонците и то у дома с 1:2. Впоследствие Северна Македония отстрани в баражите европейския шампион Италия също като гост, но отпадна от Португалия и няма да играе в Катар.

Ханзи Флик пое тежката задача да замени Йоаким Льов, който води отбора от 2006-а година насам. Флик пое Бундестима през 2021-а година, след като направи требъл с Байерн Мюнхен - титла, купа и Шампионска лига. Флик успя да преобрази немците и да ги вдигне след тежките години, които преживяха от 2018-а година насам. Определено той е амбициран да запази поста си за период като Льов, но това става само с резултати, а именно класиране поне в полуфиналите. 

Мануел Нойер е константата, която вече дълги години е номер 1 под рамката в Германия. Нойер е капитан, истински лидер и е в основата на успехите на Германия и Байерн Мюнхен. По успехи Нойер мина дори легендата Оливер Кан и определено Германия ще разчита много на своя вратар да затвори вратата за противниковите играчи. Естествено като става въпрос за Германия има още половин дузина играчи от класа, а те са Антонио Рюдигер, Джошуа Кимих, Кай Хаверц, Леон Горецка, Илкай Гьондоган, Серж Гнабри, Лерой Сане, Томас Мюлер, а много надежди се възлагат и на младата надежда Джамал Мусиал. Любопитно е и завръщането на Марио Гьотце, който донесе световната титла през 2014-а година, но през 2018-а година дори не попадна в състава. 

Големите отсъстващи са Тимо Вернер и Марио Гьотце, които поради контузии останаха извън състава. Заради конкуренцията извън отбора останаха и Робин Госенс и Юлиан Дракслер. 

Шансовете на Германия да вдигне трофея са оценени на 12. 

Ето и състава на Германия за Мондиала: 

Вратари: Мануел Нойер (Байерн), Марк-Андре тер Щеген (Барселона), Кевин Трап (Айнтрахт Франкфурт)

Защитници: Армел Бела-Кочап (Саутхемптън), Матиас Гинтер (Фрайбург), Кристиан Гюнтер (Фрайбург), Тило Керер (Уест Хям), Лукас Клостерман (РБ Лайпциг), Давид Раум (РБ Лайпциг), Антонио Рюдигер (Реал Мадрид), Нико Шлотербек (Борусия Дортмунд), Никлас Зюле (Борусия Дортмунд)

Полузащитници: Юлиан Бранд (Борусия Дортмунд), Леон Горецка, Йосуа Кимих, Томас Мюлер, Джамал Мусиала, Лерой Сане (всички от Байерн), Марио Гьотце (Айнтрахт Франкфурт), Илкай Гюндоган (Манчестър Сити), Кай Хаверц (Челси), Йонас Хофман (Борусия Мьонхенгладбах)

Нападатели: Никлас Фюлкруг (Вердер Бремен), Серж Гнабри (Байерн), Карим Адейеми, Юсуф Мукоко (и двамата от Борусия Дортмунд)

Испания 

Испания беше господар на световния и европейски футбол и в периода 2008-2012 грабна едно световно и две европейски. От 2014-а година обаче испанците имат само едно участие в полуфиналите на Евро 2020, което пък показа, че тимът може да си върне силните години. Испанците дълги години чакаха този свой шанс и го грабнаха, възползвайки се и от това, че доста отборите бяха непостоянни в този период. Сега Испания определено ще иска отново да си върне позициите и едно добро представяне на Мондиала може да върне испанците сред най-силните отбори. 

В квалификациите Испания спечели групата с 19 точки и изпревари Швеция, която остана с 15 точки и отиде на бараж, който не успя да спечели. 

Луис Енрике не е треньор, който има нужда от представяне. Една от най-големите легенди на Барселона като футболист и дългогодишен капитан на отбора. Преди Барса Енрике игра и за Реал Мадрид и записа над 100 двубоя. Впусна се в треньорската професия от втория отбор на Барселона, а след това води Рома, Селта, мъжкия отбор на Барселона, а от 2018-а година с леко прекъсване е начело на Испания, но все още няма успехите, които испанците очакват. 

Младата надежда Педри е от играчите, на които Испания ще разчита много на Мондиала. Покрай него има и много опитни играчи печелили много титли и много важни битки като Сезар Аспиликуета, Жорди Алба, Дани Карвахал, Серхио Бускест, Алваро Мората, както и още млади надежди като Ансу Фати, Гави, Неко Уилямс, Ерик Гарсия. 

Серхио Рамос няма да играе на своето пето световно първенство, след като Луис Енрике го остави извън състава. Донякъде изненадващо Рамос остана извън отбора, защото през този сезон не е преследван от контузии и играе редовно за ПСЖ. 

Шансовете Испания да спечели световната титла е със ставка 10. 

Вижте отбора на Испания за Мондиала: 

Вратари: Унай Симон (Атлетик Билбао), Роберт Санчес (Брайтън), Давид Рая (Брентфорд)

Защитници: Даниел Карвахал (Реал Мадрид), Сесар Аспиликуета (Челси), Ерик Гарсия (Барселона), Уго Гийямон (Валенсия), Пау Торес (Виляреал), Аймерик Лапорт (Манчестър Сити), Жорди Алба (Барселона), Хосе Гая (Валенсия)

Халфове: Серхио Бускетс (Барселона), Родриго Ернандес (Манчестър Сити), Гави (Барселона), Карлос Солер (Пари Сен Жермен), Маркос Йоренте (Атлетико Мадрид), Педри Гонсалес (Барселона), Коке (Атлетико Мадрид)

Нападатели: Феран Торес (Барселона), Нико Уилямс (Атлетик Билбао), Йереми Пино (Виляреал), Алваро Мората (Атлетико Мадрид), Марко Асенсио (Реал Мадрид), Пабло Сарабия (Пари Сен Жермен), Дани Олмо (Ред Бул Лайпциг), Ансу Фати (Барселона) 

Япония 

Япония не е пропускала Мондиал от 1998г. и три пъти съумя да премине групите и да достигне до осминафиналите, които се явяват препъни камъка за азиатците. Тимът обаче винаги показва, че не просто иска да участва на шампионата, а и да направи нещо запомнящо. Сега изглежда, че азиатците много трудно могат да минат групата си при наличието на Испания и Германия, но пък изненади винаги могат да станат. 

Донякъде изненадващо Япония остана зад Саудитска Арабия, която спечели групата, а разликата беше само точка. Въпреки това и двата отбора си осигуриха директна квота за Катар и избегнаха баражите. 

Селекционерът Хаджиме Мориясу стана първият, който обяви състава на отбора за Мондиала в Катар. Той е начело на тима от 2018-а година и за него това ще е първи Мондиал. Мориясу има сериозен стаж по терените в Япония като футболист, а треньорската му кариера започва в Санфресе Хирошима, а след това поема младежкия национален отбор на Япония преди да поеме и мъжете на Япония. 

Майа Йошида е капитанът на японците и той ще участва на трето поредно Световно първенство. Бившият играч на Саутхямптън, Сампдория и понастоящем Шалке 04 е важна фигура в състава на всеки селекционер в последните години. Освен Йошида японците ще разчитат и на други ветерани като Юго Нагатомо и Хироки Сакай, както и на Такума Асано, Дайчи Камада, Каори Митома, Такуми Минамино и други играчи от топ 5 първенствата. 

Донякъде изненадващо извън състава остана халфа Генки Харагучи, който играе за хита на този сезон в Бундеслигата - Унион Берлин. Харагучи има над 70 мача за националния отбор и участва на Мондиала през 2018-а година. 

Букмейкърите оценяват 250 шансовете на Япония да стане световен шампион. 

Ето и състава на Япония за Мондиала: 

Вратари: Шуичи Гонда (Шимицу А-Пулс), Даниел Шмид (Сейнт Трюиден), Ейджи Кавашима (Страсбург).

Защитници: Хироки Сакай (Урава Ред Даймъндс), Мики Ямане (Кавазаки Фронтале), Ко Итакура (Борусия Мьонхенгладбах), Такехиро Томиясу (Арсенал), Мая Йошида (Шалке 04), Шого Танигучи (Кавазаки Фронтале), Хироки Ито (Щутгарт), Юто Нагамото (ФК Токио), Юта Накаяма (Хъдърсфийлд),

Халфове: Джуния Ито (Реймс), Рицу Доан (Фрайбург), Ватару Ендо (Щутгарт), Хидемиса Морита (Спортинг), Ао Танака (Фортуна Дюселдорф), Дайчи Камада (Айнтрахт Франкфурт), Такехуса Кубо (Реал Сосиедад), Такуми Минамино (Монако), Каору Митома (Брайтън), Гаку Шабасаки (Леганес), Юки Сома (Нагоя Грампус).

Нападатели: Дайцен Маеда (Селтик), Аясе Уеда (Серкъл Брюж), Такума Асана (Бохум), Шуто Машино Шонан (Белмаре)

Коста Рика 

От 2002-а година насам Коста Рика изпусна само един Мондиал през 2010-а година. Тимът е доста постоянен в последните 20 години, а върхът дойде през 2014-а година, когато беше отстранена Гърция след дузпи и тимът играе срещу Нидерландия на четвъртфиналите и трябваше да се преминава през нови дузпи, при които обаче лалета спечелиха. Именно през 2014-а година Коста Рика беше в подобна ситуация, когато имаше два суперфаворита в групата - Англия и Италия и те бяха отстранени. Сега обаче изглежда доста по-невъзможно нещата да се случат по този начин. Съставът е доста еднакъв от този от 2014-а година, но основните играчи са над 30 години и наистина ще е сензация ако Коста Рика мине групата. 

В квалификациите Коста Рика завърши на четвърта позиция, минавайки Панама. В директна битка за Мондиала Коста Рика мина през бараж срещу Нова Зеландия, който беше взет след успех с 1:0. 

Луис Фернандо Суарес е начело на Коста Рика от 2021-а година и това ще е третият различен отбор, който ще води Суарес на Мондиал. През 2006-а година той е начело на Еквадор, а през 2014-а година води Хондурас. 

Звездата на тима е вратарят на ПСЖ Кейлор Навас, който пази и за Реал Мадрид преди години. Навас беше в основата на историческото класиране на отбора през 2014-а година на четвъртфиналите, когато спаси дузпите на Англия. Освен Навас Коста Рика ще разчита и на още трима от ветераните си, които са с над 100 мача за националния отбор - Селсо Борхес, Брайън Руис и Йоел Кембъл. 

Заради контузия извън състава остана Кристиан Гамбоа, който играе в Бохум. 

Коста Рика заедно със Саудитска Арабия са най-големите аутсайдери на Мондиала с коефициент 1000. 

Вижте отбора на Коста Рика за Мондиала: 

Вратари: Кейлор Навас (Пари Сен Жермен), Естебан Алварадо (Ередиано), Патрик Секейра (Луго, Испания)

Защитници: Франсиско Калво (Коняспор), Хуан Пабло Варгас (Милионариос), Кендъл Уостън (Саприса), Оскар Дуарте (Ал Уехда), Даниел Чакон (Колорадо Рапидс), Кейшер Фулер (Ередиано), Карлос Мартинес (Сан Карлос), Брайън Овиедо (Реал Солт Лейк), Роналд Матарита (ФК Синсинати)

Халфове: Йелцин Техеда (Ередиано), Селсо Борхес (Алахуеленсе), Юстин Салас (Саприса), Роан Уилсън (Гресия), Херсон Торес (Ередиано), Дъглас Лопес (Ередиано), Джевисън Бенет (Съндърланд), Алваро Самора (Саприса), Антъни Ернандес (Пунтаренас), Брандън Агилера (Нотингам), Брайън Руис (Алахуеленсе)

Нападатели: Йоел Кембъл (Леон), Антъни Контрерас (Ередиано), Йохан Венегас (Алахуеленсе)