Броени дни остават до началото на Мондиал 2022 в Катар и от днес TrafficNews ще Ви представи отборите, които се класираха за шампионата. 

В Група "А" попаднаха отборите на домакина Катар, Нидерландия, Сенегал и Еквадор. Любопитно е, че това е една от трите групи на Мондиала, в която имаме четири държави от четири различни континента - Азия, Африка, Европа и Южна Америка.  

Двубоят на откриването между Катар и Еквадор ще бъде на 20 ноември от 18:00ч., а вторият мач в групата между Сегенал и Нидерландия ще се играе на 21 ноември също от 18:00ч. 

Мачовете в групата ще се играят на стадионите Ал Байт в Ал Хор, Международен стадион Халифа в Ал Раян и Ал Тумама в Доха. 

Ето и пълната програма на група А:

20 ноември 18:00ч. Катар - Еквадор Ал Хор 

21 ноември 18:00ч. Сенегал - Нидерландия Доха 

25 ноември 15:00ч. Катар - Сенегал Доха 

25 ноември 18:00ч. Нидерландия - Еквадор Ал Раян 

29 ноември 17:00ч. Еквадор - Сенегал 

29 ноември 17:00ч. Нидерландия - Катар 

Катар 

Ако не беше домакин на Световното първенство Катар със сигурност нямаше да бъде на Мондиал. Тимът никога не се класирал до сега на Световно и ще дебютира. Въпреки, че се очакваше да има доста натурализирани играчи за Мондиала Катар ще разчита само на един бразилец - Ро Ро, а другите са си катарци. Отборът определено е пълна енигма за всички и въпреки, че на пръв поглед изглежда, че ще остане последен в групата си и ще стане първият тим без спечелена точка на Мондиала не трябва да бъде въобще подценяван. На Мондиали сме виждали доста често изненади от домакините, а и само веднъж домакин е отпадал в групите - ЮАР през 2010-а година. Целта пред Катар е да спечели поне една точка на домашното Световно. 

Всичките играчи на Катар играят в местното първенство, което загуби от блясъка си има доста по-малко известни имена в последните години. Единствените по-известни играчи, които играят във футболния елит на Катар са испанците Санти Касорла и Хави Мартинес, както и французина Стивън Нзонзи и бразилеца Рафиня. 

Катар не игра квалификации и се класира за Световното като страна домакин. 

Селекционерът Феликс Санчес работи дълги години в Катар. Той започва кариерата си като наставник в школата на Барселона, но още от 2006г. се премества в Катар, където води силната школа Еспайър, а след това е селекционер на юношеския и младежкия национален отбор на Катар. Санчес поема мъжете на Катар през 2017-а година. 

За звезда на отбора можем да определим Хасан Ал Хайдос, който е капитан и има 169 мача и 36 гола за националния отбор. Именно той е играчът с най-много мачове в историята на катарския национален отбор. Ал Хайдос играе за тима на Ал Саад, с който е четири пъти шампион и има почти 300 мача и 100 гола за отбора. 

В отбора всички са на линия и няма да има отсъстващи заради контузии. 

Съвсем логично Катар е смятан за един от големите аутсайдери на шампионата с коефициент от 350. 

Ето пълния състав на Катар за Мондиал 2022:

Вратари: Саад Ал Шееб (Ал Саад), Юсеф Хасан (Ал Графа), Мершал Баршам (Ал Саад) 

Защитници: Ро Ро (Ал Саад) , Абделкарим Хасан (Ал Саад), Тарек Салман (Ал Саад), Мусак Хебер (Ал Саад), Хомам Ахмед (Ал Графа), Бусам Ал Рави (Ал Духаил), Булем Кхоуки (Ал Саад), Ясем Габер (Ал Араби) 

Халфове: Мохамед Ваад (Ал Саад), Абдулазиз Натем (Ал Раян), Али Асадала (Ал Саад), Карим Боудиаф (Ал Дуахил), Асим Мадибо (Ал Духаил), Мустафа Тарек (Ал Саад), Абделрахман Мустафа (Ал Духаил), Салем Ел-Нажри (Ал Саад)

Нападатели: Ахмед Алаедин (Ал Графа), Мохамед Мунтари (Ал Духаил), Хасан Ал Хайдос (Ал Саад), Акрам Афиф (Ал Саад), Исмаел Мохамед (Ал Духаил), Кхалид Мунер (Ал Вакра), Алмоез Али (Ал Духаил), Наиф Ал-Хадхрами (Ал Раян)

Нидерландия 

Нидерландците са абсолютният фаворит в групата и всичко различно от тяхно първо място ще е голяма изненада. През последните години отборът имаше възходи и падания - трето място на Световно, до това въобще да не се класира за голям футболен форум. От отбора се очакваше много на Евро 2020 и тимът беше гласен дори за финалист, но приключи на шампионата доста безславно. На Мондиала в Катар Нидерландия по-скоро е отбор, който не е слаган в сметките, но дали пък "лалетата" няма да са изненада на шампионата. Тимът разполага с много здрава защита в лицето на Де Лихт и Ван Дайк, а отпред Нидерландците имат изключително бързи играчи и определено са тим, който могат да изненадат всеки. В страната мечтаят за световната титла, която така и беше докарана дори и от легендарното поколение на Кройф и Неескеенс.

В квалификациите Нидерландия спечели групата си с 23 точки и само една загуба и изпревари Турция, която завърши на втората позиция с 21 точки. 

Нидерландия отново се довери на селекционера Луис ван Гаал. Той определено е един от най-странните и доста мразени треньори, но е факт, че именно под негово ръководство Нидерландия стана бронзов медалист на Мондиала през 2014-а година. Ван Гаал напусна през 2014, за да поеме Манчестър Юнайтед, но през 2021-а се завърна на поста. Ван Гаал обяви, че е преборил рака на простата именно, когато е бил начело на Нидерландия. 

Най-голямата звезда на нидерландците е Върджил Ван Дайк от Ливърпул, който е и капитан на отбора. В защита ще му помага и Матайс Де Лихт от Байерн Мюнхен, а отпред най-големи надежди се възлагат на Мемфис Депай от Барселона и Стивън Бергвайн от Аякс. 

Големият отсъстващ е Жоржиньо Вайналдум от Рома, който счупи крак още преди началото на новия футболен сезон и още не е дебютирал за новия си отбор. Извън остана и вратарят Яспер Силисен, който беше титуляр на Мондиала през 2014-а година. Централният защитник на Нюкасъл Свен Ботман, халфът на Байерн Раян Гравенберх и нападателят на Аякс Брайън Броби са другите извън състава, които отпаднаха заради решение на треньора. 

Шансовете Нидерландия да спечели световната титла са оценени на 15. 

Ето пълния състав на Нидерландия за Мондиал 2022:

Вратари: Джъстин Байлоу (Фейенорд), Андрийс Ноперт (Хееренвеен), Ремко Пасвеер (Аякс)

Защитници: Върджил Ван Дайк (Ливърпул), Нейтън Аке (Манчестър Сити), Дейли Блинд (Аякс), Юриен Тимбер (Аякс), Дензъл Дъмфрис (Интер), Стефан де Фрай (Интер), Матайс де Лихт (Байерн Мюнхен), Тайрел Маласия (Манчестър Юнайтед), Жереми Фримпонг (Байер Леверкузен)

Халфове: Френки де Йонг (Барселона), Стивън Бергхаус (Aякс), Дейви Клаасен (Аякс), Тюн Копмайнерс (Аталанта), Коди Гакпо (ПСВ Айндховен), Мартен де Роон (Аталанта), Кенет Тейлър (Аякс), Шави Симонс (ПСВ Айндховен)

Нападатели: Мемфис Депай (Барселона), Стивън Бергвайн (Аякс), Винсент Янсен (Роял Антверпен), Люк де Йонг (ПСВ Айндховен), Ноа Ланг (Брюж) и Ваут Вегхорст (Бешикташ) 

Сенегал 

Една от големите звезди на световния футбол в последните години Садио Мане определя до голяма степен къде ще може да стигне Сенегал на Мондиала. Тимът е настоящ носител в турнира за Купата на африканските нации и според мнозина именно сега Сенегал има по-силен състав от 2002-а година, когато достигна до четвъртфиналите на Мондиала в Южна Корея и Япония. Големият въпрос обаче е дали Мане ще играе. Звездата ще пътува за Катар и медицинския щаб ще направи всичко възможно, за да го вдигне за Мондиала, въпреки че има едва седмица. 

В квалификациите Сенегал повтори драмата с дузпи срещу Египет от финала за Купата на африканските нации и двата пъти сенегалците се оказаха победители. 

Селекционерът Алу Сис вече написа със златни букви името си в историята на сенегалския футбол, ставайки първият треньор донесъл трофей от Купата на африканските нации. Това ще е второ поредно Световно, на което Сис ще води тима, след като беше начело на отбора и през 2018-а година, но тогава Сенегал не мина групите. Любопитно е, че той е участвал и на Световно като футболист през 2002-а година. Сис е начело на Сенегал от 2015-а година. 

Както вече споменаха най-голямата звезда на Сенегал е Садио Мане, който обаче не е ясно в какво състояние ще бъде и това може да обърка много плановете на тима. Естествено освен Мане отборът разполага и с Едуард Менди и Калиду Кулибали от Челси, Фоде Бало Туре от Милан, Идриса Гей от Евертън и други. 

Освен проблема с Мане няма други здравословни проблеми в Сенегал и всички са на линия.

Шансовете на Сенегал да вдигне трофея в Катар са оценени на 100. 

Ето и състава на Сенегал за Мондиал 2022:

Вратари: Едуард Менди, Алфред Гомис, Сени Диенг

Защитници: Буна Сар, Салиу Сис, Калиду Кулибали, Папе Абу Сисе, Абду Диало, Ибрахима Мбайе, Абдулай Сек, Фоде Бало Туре, Чейку Кояте

Полузащитници: Пейп Матар Сар, Пейп Гай, Нампали Менди, Идриса Гай, Мустафа Наме,Мамаду Лоум Н'Диайе,Жозеф Лопи

Нападатели: Садио Мане, Исмаила Сар, Бамба Диенг, Кейта Балде,Хабиб Диало, Булайе Диа,Фамара Диедиу, Маме Тиам

Еквадор 

Определено Еквадор винаги е интересен отбор, който обаче не е постоянен в изявите си. Еквадор не беше се класирал на Мондиал до 2002-а година и в последните 20 години успява да се класира четири пъти на Световно. Южноамериканците са минавали само веднъж групите през 2006г., когато отпаднаха от Англия на осминафиналите. Еквадорците се очакват да бъдат тима, който може да обърка доста сметки в първа група, а и определено са способни са да го направят.

В пресявките за Световното Еквадор завърши на четвъртото място и изпревари Перу, който отиде на бараж и отпадна.

Густафо Алфаро е селекционерът на Еквадор. Той е начело на тима от 2020-а година, а най-големият отбор, който е водил е аржентинския гранд Бока Хуниорс в периода 2019-2020.

Голямата звезда на отбора е нападателят Енер Валенсия, който играе във Фенербахче, а преди това се подвизаваше и в английската Висша лига. В тима има още играчи от Брайтън, Аугсбург и Байер Леверкузен.

Големи отсъстващи в отбора няма.

Шансовете на Еквадор да вдигне трофея са оценени на 200.

Вижте състава на Еквадор за Мондиал 2022:

Вратари: Алехандер Домингес (Депортес Толима), Ернан Галиндес (Аусас), Мойсес (Рамирес Индепендиенте)

Защитници: Роберт Арболеда (Сао Пауло), Хавиер Ареага (Сиатъл), Бирон Кастийо (Леон), Первис Еступинан (Брайтън), Пиеро Хинчапие (Байер Леверкузен), Диего Паласиос (ЛАФК), Анхело Пресиадо (Генк), Феликс Торес (Сантос Лагуна),

Полузащитници: Алехандер Алварадо (ЛДУ Кито), Диксън Аройо (Емелек), Мойсес Кайседо (Брайтън), Хосе Кифуентес (ЛАФК), Алън Франко (Талерес), Карлос Груезо (Аугсбург), Жексон Мендес (ЛАФК), Жоао Рохас (Монтерей), Жереми Сармиенто (Брайтън)

Нападатели: Леонардо Кампаня (Интер Маями), Михаел Естрада (Круз Асул), Ромарио Ибара (Пачука), Ангел Мена (Леон), Хавиер Ареага (Сиатъл), Гонзало Плата (Валядолид), Енер Валенсия (Фенербахче)