Точно седмица остава до началото на втория полусезон в Първа лига. Той ще бъде доста интересен, защото има доста неясноти, интригата за титлата е доста голяма, Купата може да не бъде взета от отбор, който се бори за трофея и 7-то място е доста ключово. Интересно ще е и в борбата за оцеляване, където финансовите проблеми на някои отбори може да се окажат решаващи.

Кой колко евроквоти ще получи

През този сезон има малка разлика заради новия формат на евротурнирите, а тя е свързана с Купата на България. Ако носителят на трофея не е шампионът на България, той ще играе в Лига Европа. Откакто беше създаден турнирът Лигата на конференциите, българските отбори нямаха право да участват във втория по сила турнир. Всъщност в Лига Европа можеше да играе само шампионът, след като отпадне от квалификациите на Шампионска лига. Сега носителят на трофея ще отиде в Лига Европа. Шампионът отново ще играе квалификации за влизане в групите на Шампионската лига. Останалите две квоти са за да Лигата на конференциите. Тя ще бъде със сигурност за втория (ако той не е носител на Купата) или третия. Последната квота ще бъде от баража между третия или четвъртия и отборът, завършил на 7-мо място, както беше през последните години.

Титлата

Черно море за първи път в своята история зимува на първото място в елита и варненци водят с 3 точки на преследващите и основни фаворити за трофея Лудогорец и ЦСКА, които са с по 42 точки. Важната подробност е, че Лудогорец има един мач по-малко – отложена среща срещу ЦСКА 1948 и ако го спечели ще се изравни на върха с варненци. Черно море трудно ще издържи на натиска на двата отбора и ще е чудо ако успее да стане шампион. По-вероятно е варненци да са трети, защото натрупаха сериозен точков актив и това може да изиграе важна роля в първенството. Естествено Лудогорец си остава основният фаворит и трудно се вижда някой друг да стане шампион, но може би зависи и докъде орлите ще стигнат в Лигата на конференциите, защото те имат два мача със Сервет през февруари. Може би именно класиране по-напред за Лудогорец може да разколебае тимът да стане отново шампион.

Евротурнирите и Купата

Тук в борбата са 4 тима, но квота ще спечели само един, ако Черно море, Лудогорец и ЦСКА не сгрешат фатално и изпаднат от топ 3. В момента Локомотив е 4-ти с 38 точки, а ЦСКА 1948 е на петата позиция с 35, Левски е шести също с 35, Арда е на 7-то място с 31 точки, а Ботев е осми с 29 точки. Локомотив и ЦСКА 1948 промениха доста съставите си през миналия сезон и продадоха в чужбина доста основни футболисти. Тук тънкият момент е, че 4-то място може да не дава нищо ако ЦСКА или Лудогорец не спечелят трофея. 5-ят и и 6-ят също няма да играят в евротурнирите. Борбата обаче си остава за 7-то място, което изглежда най-търсено и може би повечето отбори ще разчитат именно на него. Както е известно вече за 10-та година в България ще има плейофи, които ще бъдат разделени на първа шестица, от 7-мо до 10-то място ще играят за 7-то място, а от 11-то до 16-то място за оцеляване. 7-то място дава сигурен бараж за евротурнирите, но тимът ще е гост на 3-ия или 4-ия кръг в крайното класиране. Това обаче зависи и кой ще спечели Купата, където само Лудогорец и ЦСКА остават опции за тимовете, които се надяват 4-то място да дава право на бараж. Ако обаче Купата бъде спечелена от Ботев, Спартак Варна, ЦСКА 1948, Хебър или Пирин те ще отидат в евротурнирите. През тази година Купата дава и по-голям престиж, защото победителят си осигурява място в Лига Европа, естествено ако не е шампион на страната.

Изпадащите

Тук ситуацията е доста по-особена, защото няколко от отборите имат финансови проблеми. При Хебър ситуацията не е никак добра, управителният съвет на клуба подаде оставка, Общината заяви, че няма да дава пари за отбора. В Берое положението също е доста странно и неясно, а Пирин е с нов инвеститор, но и там се случват големи промени за кратко време. Хебър и Берое се разделиха и с доста титуляри. По всичко изглежда, че Крумовград и Славия ще са отборите, които най-вероятно ще заемат местата 9-то и 10-то, което пък ще им спести борба за оцеляване. Така в борбата най-вероятно ще са замесени Берое, Хебър, Локомотив София, Пирин, Ботев Враца и Етър. В момента Славия е на 11-то място с 21 точки, Хебър е на 12-то място с 20 точки, Локо София е 13-ти с 19 точки, Пирин е 14-ти с 16, Ботев Враца е 15-ти с 13 точки, а Етър е на последното място с 9 точки. Берое е 9-ти с 25 точки, но най-вероятно Славия и Крумовград ще успее да задмине старозагорци, които се разделиха с част от основните си играчи.

Така вторият полусезон определено изглежда доста интересен, защото има доста неясноти и за разлика от предни сезони няма и чак толкова големи разлики между отборите.