Правилото за засада, заради което беше зачетен голът на Килиан Мбапе във финала на Лигата на нациите стана причина за доста дискусии и критики в света на футбола и вероятно ще отпадне.

Директорът на комисията по съдийството към УЕФА Роберто Розети разкри, че казусът е бил обсъден и ще се търси начин за ревизията му още на следващото събрание на Бордa на международната футболна асоциация (IFAB), който може да променя правилата във футбола.

В 80-ата минута на мача между Франция и Испания Мбапе реализира за 2:1, но дори на записите се вижда ясно, че той е в положение на засада при паса към него. По време на пътя на топката към нападателя обаче защитникът на испанците Ерик Гарсия се протегна и докосна кълбото, но не успя да го спре и то все пак стигна до Мбапе. Заради това докосване на Гарсия обаче всичко това вече се разглежда като две отделни ситуации: първата е от момента на подаване до играта на Гарсия с топката, а втората е от докосването на защитника до стигането на кълбото при нападателя. Правилото не е ново, а го има от около 8 години, но много рядко е влизало в практика. 

“Този случай от финала в Лигата на нациите показва, че въпросното интерпретиране на правилото за засада е в конфликт със самата идея на засадата, която е да попречи на намиращ се зад последния футболист да придобие предимство заради позицията си”, коментира Розети пред “Марка”. 

“Позицията на УЕФА е, че правилото за засада трябва да следва духа на играта. Вече се свързах с колегите си от ФИФА и ИФАБ, за да можем да намерим решение на проблема още на следващата ни сбирка”, добави италианецът.