Българският футболен елит излезе в сериозна почивка от 19-ти март до 7-ми април. В този период от 18 дни в Първа лига мачове не се играят. 

Причината е паузата за националните отбори и парламентарните избори. 

За националните отбори паузата е за всички шампионати и тя е нормална, но защо нямаше кръг през тази седмица остана неясно. Съвсем спокойно можеше да се изиграе кръг, като естествено без да има мачове в деня на изборите - неделя. 

Една от причините, която се изтъква е заетостта на полицията. Това обаче не е много добър аргумент, защото полицаите и без това рядко пазят футболните срещи, а те са поети от охранителни фирми. Реално полиция влиза на т.нар. "рискови мачове" - дербита като Ботев - Локомотив, ЦСКА - Левски, Локомотив - Левски, Ботев - ЦСКА и т.н. 

В предстоящия кръг, който беше изместен единствено Славия - ЦСКА изглежда като мач, в който би трябвало да има полиция на стадиона. С условности може да има и полиция на Левски - Локомотив София. Тези двубои спокойно можеха да се изигрят в четвъртък, петък или понеделник, когато полицията не е ангажирана толкова много с изборите. 

В петък се изиграха всички мачове от Втора и Трета лига и там нямаше пропуснат кръг. В елита обаче това не се случи. 

Доста треньори и футболни деятели се изказаха остро против дългата пауза и с право, защото се оказва, че тази пауза е почти колкото между сезоните. 

По все още непотвърдена информация новия футболен шампион може да започне в периода 14-16 юли. Любопитно е, че последните баражи за Лигата на конференциите и оставане-влизане в елита ще се играят на 10 и 11 юни

Това означава, че тези отбори ще имат за почивка не повече от 5-6 дни преди да започнат подготовка за новия сезон. Последният кръг в плейофите е планиран за 7 юни, което означава, че и останалите тимове няма да имат почти никакво време за почивка преди да започнат подготовка за новия сезон. 

Отпадането на междинен кръг също беше странно решение, а да момента от началото на втория полусезон не е имало нито един междинен кръг, който да направи така шампионатът да свърши малко по-рано. 

Всъщност предварителната програма показва, че до края на сезона се очакват едва два междинни кръга около 3 май и около 7 юни. 

В същото време заради Световното имаше сериозна пауза от почти три месеца във футболния ни елит.

Трябва да направим и уточнение, че все пак мачове на елитните отбори ще има, но те ще са в турнира за Купата на България, а двубоите са разпределени да се играят следващите понеделник, вторник и сряда. Четирите отбора участници в турнира обаче можеха да играят съвсем спокойно в кръг от елит в четвъртък и петък, а мачовете в турнира да се играят във вторник и сряда.