12 000 на мач на мъжкия национален отбор по футбол! Да, това не се е случвало от толкова много години, но стана в Пловдив и то в контрола срещу Иран. Пловдив за пореден път доказа, че е футболен град и заслужава да посрещне домакинствата на националите. 

След цели 40 години националният отбор отново домакинства в Пловдив. Преди това през 80-те националите играят три пъти на стадион 9 септември сега стадион Пловдив. За първи път България игра на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. Да, националите загубиха контролата от Иран с 0:1, но беше впечатляваща подкрепата от трибуните и сериозният интерес към двубоя. 

Имаше много предпоставки да няма хора на мача - слабото представяне на националите, последните дни на отпускарския сезон и други, но на стадиона дойдоха наистина впечатляваща бройка за националния отбор. 

Малко преди двубоя стана ясно, че мачовете от европейските квалификации - домакинствата срещу Литва и Унгария ще се играят на националния стадион "Васил Левски". Причината е най-вече осветлението на Колежа, а със слагането на козирките на южната и северната трибуна ще бъде сложено и осветление на тях и тогава вече стадионът ще отговаря и на критериите на УЕФА за осветлението. Именно след цялостното завършване на стадиона се очаква той да получи и 4-та категория на УЕФА, с която вече без проблем да приема мачове от европейските квалификации.

Така е много вероятно от март за Лигата на нациите България вече изцяло да се премести в Пловдив. Техническият директор на БФС Георги Иванов - Гонзо призна, че именно след като Ботев направи напълно стадиона това ще се случи, защото Разград е доста далеч, а националния стадион "Васил Левски" получава лиценз с много компромиси.

Освен всичко друго Пловдив подобри и рекорд на посещение на мач на националния отбор от 2019-та година. Тогава последно националите имаха сериозна подкрепа от близо 18 000 зрители на мача с Англия от европейските квалификации, но предвид именития съперник стадионът пак остана доста празен, защото капацитета на "Васил Левски" е 43 230 зрители.

Пловдив много години беше без хубави стадиони, но сега градът ни има страхотния шанс да стане първият в България с два чисто нови хубави стадиона. На Колежа остана да бъде напълно завършен с фасадата и слагането на козирките на трибуните юг и север и да вземе 4-та категория на УЕФА, а на стадион "Локомотив" вече има две готови чисто нови трибуни и предстоят да се направят трибуна "Спортклуб" и централната трибуна.

През годините Пловдив дори не можеше да си мечтае да приеме мач на националния отбор, защото нямаше нито един стадион, който да отговаря на изискванията. Това обаче се промени. Преди време имаше и предложение стадион "Пловдив" да бъде обновен и да стане национален стадион, но това така и не стана, а най-големият стадион в България най-вероятно никога няма да бъде направен.

Реално и националите нямат много опции за домакинства освен Колежа на този етап. Разград е доста далеч, а се и видя, че това не е футболен град, който да пълни винаги стадиона. Националния стадион от дълги години приемаше мачове с компромиси и от УЕФА обявиха, че това трябва да спре. Сега най-вероятно това ще е и последният компромисен вариант с домакинствата на Литва и Сърбия в европейските квалификации. Самата атмосфера на националния стадион пък е повече от ужасна, защото това е голям стадион, на който в последните години на мачове на националите рядко има дори повече от 5000. 

Именно в Пловдив е единственият град, който може да осигури над 10 000 зрители за мач на националния отбор в този момент. 

Така Пловдив може да с превърне от следващата година в столица на националите, което ще е много добре, защото градът го заслужава и доказва, че трябва да е домакин на тези срещи.