Плувецът Петър Мицин получи наградата на Фондация "Български спорт" за 2023 година, след като записа редица впечатляващи резултати. 18-годишният Мицин постави световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил, като спечели три европейски титли при юношите (200, 400 и 800 метра свободен стил), както и златото на Стария континент на 400 метра свободен стил при младежите до 23 години. На Световното първенство за юноши той стана шампион на 400 метра свободен стил и взе сребро на 800 метра свободен стил и на 200 метра бътерфлай.

Мицин има и сигурни две олимпийски квоти за Игрите в Париж 2024 на 400 и на 800 метра свободен стил.

"Тази награда тежи доста, защото това е резултат на всичките тези резултати, които показвам в плуването и те са от значение. За мен е чест да бъда носител на наградата "Спортен Икар" за 2023 година. Искам да отправя специални благодарности на моя треньор Николай Вакареев, също и на Българска федерация плувни спортове, на Министерството на младежта и спорта за помощта и подкрепата, които ми оказват. Искам да пожелая на всички млади спортисти да продължават да се трудят, да постигат нови върхове, да не се отказват от целите си и да бъдат фокусирани", каза плувецът и призна, че преди година не си е представял тези резултати.

"Преди една година изобщо не съм си помислял, че мога да бъда носител на наградата "Спортен Икар", но изглежда резултатите, които показах през тази година са отлични, покрих два норматива А и един Б, които ми дават право на участие на олимпиадата в Париж догодина. За там ще се трудя още повече. Ще гледам да направя още един норматив на 200 метра бътерфлай, ще го плувам февруари месец в Катар на Световното първенство, след което ще насоча изцяло подготовката за олимпийските игри в Париж и там се надявам да се представя на отлично ниво и може би да запиша някой финал на дисциплините, които плувам", добави Мицин.

"Най-смелата ми мечта е олимпийски медал. Това е не само моя мечта, но и на всеки един спортист. Мога да се постарая да бъда по-добър от вчера, т.е. няма нищо невъзможно. Гледам да приемат нещата по-спокойно и да се фокусирам върху сегашната ми задача", завърши плувецът.

Петър Мицин получи наградата "Спортен Икар" за 2023 годинаБяха наградени най-добрите спортисти през 2023-та година