Проблемите на Евертън извън терена не спират. Този път на “карамелите” са отнети две точки за нарушаване на правилата за Премиър лийг за рентабилност и устойчивост и се отнася за тригодишния период, завършващ през сезон 2022/23. Това е второ наказание за Евертън през тази година, след като те бяха наказани с отнемане на десет точки през ноември за нарушаване на същите правила, но за предходния тригодишен цикъл, който завършва в сезон 2021/22. Именно тази санкция бе смекчена на шест пункта през февруари, след като от “Гудисън Парк” обжалваха първоначалното решение.

От Евертън до момента не са излезли с официална позиция, в която да оповестят дали отново ще обжалват и това решение. Те имат възможност да го направят в рамките на седем дни. Ръководството на Премиър лийг също има възможност да обжалва решението на независимата комисия, която се занимава с нарушенията на правилата и налага санкции. На 31 март “карамелите” обявиха загуба от 89.1 милиона паунда за сезон 2022/23. Новата санкция праща отбора с една позиция по-надолу и те вече заемат 16-ата позиция с 27 пункта.

Сметките показват, че дългът на клуба е нараснал до внушителните 330 милиона паунда, след като от “Гудисън парк” отчетоха загуби за шести пореден сезон. Шефовете на тима уточняват, че това е породено от значителната инвестиция, изразяваща се в строителството на новия стадион на клуба, които трябва да бъде открит през 2025 година.