Италианският футболен гранд Ювентус претърпя поредния си неприятен удар през този сезон. След като преди седмица тимът загуби всякакви шансове за Скудетото и падна с 1:5 от Наполи в Неапол, а през ноември отпадна още в групите на Шампионската лига и ще играе в Лига Европа през февруари, сега тимът ще трябва да играе с -15 точки. 

Федералният апелативен съд на Италия прие обосновките на прокурорите на Италианската футболна федерация да възобнови делото срещу Ювентус за финансови далавери.

Прокурорът Джузепе Кине поиска от Федералния апелативен съд да възобнови процедурите срещу торинци с оглед на новите разследвания на Prisma investigation, които анализират финансовите практики на клуба, в които има данни за тайни плащания към играчите, договорени в ранния стадий на пандемията от COVID-19.

Съда прие доводите на Кине и започна процедура срещу Ювентус и неговите ръководители, оневинявайки всички останали замесени клубове, сред които бяха Сампдория, Емполи, Дженоа, Парма, Пиза, Пескара, Про Верчели и Новара.

Кине поиска отнемане на 9 точки от актива на Юве, както и наказания за директорите в клуба. Федералният апелативен съд обаче реши да бъде дори по-строг и наложи отнемане на 15 точки от актива на "бианконерите", което означава, че отборът вече има 22 точки и се срина до 10-ото място във временното класиране.

Междувременно се очаква Фабио Паратичи да бъде наказан за 2 години и половина извън футбола, Андреа Аниели и Маурицио Аривабене за 2 години и Павел Недвед за 8 месеца. Тази новина ще бъде доста неприятна, особено за Паратичи, който вече е в Тотнъм.

Ювентус има право да обжалва това решение пред Олимпийския комитет на Италия. Доводите на съда за вземането на тези решения ще бъдат обявени в близките дни.

Ако Ювентус загуби обжалването до тимът ще стане от трети с 37 точки на десети с 22 точки, а с отнемането на точките отборът ще загуби и почти всякакви шансове за влизане в топ 4, както е известно първите 4 отбора от Серия А се класират за Шампионска лига. Единствената опция пред Юве да играе в Шампионска лига и през следващия сезон ще остане спечелване на Лига Европа.