Евертън бе наказан с отнемане на 10 точки, след като от Висшата лига прецениха, че клубът е нарушил финансовите правила на състезанието. Това е най-голямото спортно наказание в историята на надпреварата.

През март Евертън публикува отчета си за изминалата финансова година. Клубът е на загуба пета поредна година. Клубовете от Висшата лига имат право да са на загуба 105 милиона лири в рамките на тригодишен период, а “карамелите” имат загуби в размер на 124,5 милиона.

От клуба заявиха, че не са съгласни с решението и ще обжалват. “Клубът не признава заключението, че не е действал добронамерено и не разбира обвиненията от страна на Висшата лига. Жестокостта на санкцията не е нито честна, нито разумно отражение на предоставените доказателства”, се казва в изявление на Евертън.

След решението “карамелите” се озоваха в зоната на изпадащите, но не са на последно място. Добрите им резултати последните седмици дават надежди, че въпреки наказанието, отборът може да се спаси от изпадане. В историята на Висшата лига два други клуба са наказвани с лишаване от точки, като и в двата случая те водят до изпадане. Мидълзбро бе наказан с отнемане на три точки за през сезон 1996-97, а Портсмут бе лишен от 9 точки през 2010 г.