Амансио Амаро, легенда на Реал Мадрид и почетен президент на клуба, почина на 83-годишна възраст, съобщава “Марка”.

Бившият футболист има 14 сезона, 471 мача и 155 гола за Кралския клуб. С Реал той има 13 трофея и 2 голмайсторски трофея "Пичичи".

Амансио Амаро Валера е роден на 16 октомври 1939 г. в Ла Коруня и е бил играч и треньор на “лос бланкос” - като се присъединява към клуба през 1962 г. Амансио играе за Реал Мадрид между 1962 г. и 1976 г., като печели шестата европейска купа за отбора, девет титли в испанското първенство и три купи на Испания. Наричан е от феновете ”El Brujo" (Магьосникът).

През 1964 г. Амансио заема трето място в гласуването за "Златната топка" и печели Европейското първенство с Испания. За “Ла Фурия” той записва 42 мача и 11 гола. Амансио се оттегля от футбола на 30 юни 1976 г.

Амансио Амаро влиза в историята като треньор на Реал Мадрид, като извежда дублиращата формация на клуба Реал Кастилия до шампионската титла във втора дивизия през 1984 г. През следващия сезон той застава начело на първия отбор на Реал Мадрид, докато не е заменен от Луис Молуни, преди да завърши кампанията, в която те печелят Купата на лигата и Купата на УЕФА.

Амансио Амаро наследява Пако Хенто през януари 2022 г. като почетен президент на Реал Мадрид. От клуба излязоха с официално изявление за смъртта на своята легенда:

"Реал Мадрид, неговият президент и Бордът на директорите дълбоко съжаляват за смъртта на Амансио Амаро, почетен президент на Реал Мадрид и една от големите легенди на нашия клуб и на световния футбол. Амансио Амаро почина на 83-годишна възраст. Той ще бъде запомнен от всички мадридисти и от всички футболни фенове като един от най-големите митове на спорта. Реал Мадрид изказва своите съболезнования на всички мадридисти. Нека той почива в мир".