Ясни са датата и часа за пловдивското дерби между Ботев и Локомотив на дублиращите отбори в Югоизточната Трета лига. Дерби между дублиращи отбори на двата пловдивска гранда не е имало от 2009г.

Мачът ще се играе на 27 септември от 17:00ч. на този етап на футболен комплекс "Никола Щерев - Старика" в Коматево. Двубоят може да бъде преместен и на "Колежа", ако от Ботев поискат това. Същото се отнася и за ответния мач.  Локомотив домакинстваше в Садово и това ще продължи и през новия сезон, но през миналата кампания тимът изигра няколко срещи и на "Лаута". Локо 2 ще играе на "Лаута", когато програмата позволява това и няма съвпадение с мачовете на първия отбор, също ще се гледа и състоянието на тревната настилка. 

Последното дерби между дублиращите отбори на Локо и Ботев се игра на 2 ноември 2009г. на "Лаута". Сблъсъкът е от тогавашната група на Дублиращите отбори и Локомотив побеждава с 3:2. Головете за Локо вкарват Емил Стоев - Бадема на два пъти и Стайко Стойчев, а за Ботев се разписват Илиян Йорданов и Васил Кочев. 

Любопитна подробност е, че на това дерби може да има гостуващи фенове, което пък ще е абсолютен прецедент в историята на сблъсъците между Ботев и Локомотив, защото както е известно в редовния сезон в елита дербитата са без гостуващи фенове. Нямаше гостуващи фенове на Ботев първи сблъсък между двата отбора на "Лаута" завършил 1:1, няма да има агитка на Локомотив във втория сблъсък, който е в началото на ноември, но още няма точна дата.

Полицията също ще има доста работа за тези дербита, защото се очаква сериозен интерес от феновете. През миналия сезон имаше варненско дерби между дублиращите отбори на Черно море и Спартак Варна и на стадион "Тича" се стигна до бой и ранен полицай. 

При дублиращите отбори от Трета лига играчите с професионални договори нямат право да участват в срещите. Така няма как футболисти от първия отбор да помагат на дубъла. 

Ботев изпадна през миналия сезон от Втора лига, след като се задържа два сезона в професионалния футбол. Тимът не успя да запише победа по време на подготовката, а състава на отбора е изцяло от юноши. 

Локомотив за трети пореден сезон е в Югоизточната Трета лига, а през миналата кампания се представи много добре. Локо 2 записа доста категорични победи през лятната си подготовка в контролите. 

Вторият двубой между дублиращите отбори ще се играе в 18-ия кръг и Локомотив ще е домакин, но все още няма конкретна дата. 

Иначе сезонът в Югоизточната Трета лига стартира този уикенд с друго пловдивско дерби между Спартак и Локомотив 2. Двубоят е на 6 август от 18:00ч. на стадион "Пловдив". Ботев 2 започва с гостуване на Несебър на 5 август от 18:00ч.