Футболът отдавна е само пари, а повечето мачове винаги са бонус затова. След точно две години ФИФА ще направи огромна промяна, с която ще иска дори да засенчи Шампионска лига. Става въпрос за новото издание на Световното клубно първенство, което първо издание в новия формат ще бъде през 2025г. 

В последните години Световното клубно първенство противопоставяше всички шампиони от 6-те континетални турнира еквивалентни на европейската Шампионска лига, както и домакинът на надпреварата. През тази година в първенството ще участват Манчестър Сити, Флуминензе, Урава Ред Даймъндс, Ал Ахли, Леон, Оуклънд и домакинът Ал Итихад. 

Световното клубно първенство се появява като турнир за първи път през 2000г. Но следва пауза от 5 години и от ФИФА решиха да го възобнови през 2005г. Тогава участие вземат 6 тима, както и през 2006г. От 2007-ма година отборите вече са 7-а седмият тим е домакинът на турнира. Преди да се появи Световното клубно първенство се играеше двубой само между победителят в Шампионска лига и Копа Америка, а мачът беше финал за Междуконтинеталната купа. 

Все още не е ясно дали през 2024-та ще се проведе последното издание на Световното клубно първентво или последното издание в този формат ще бъде през тази година. Всъщност се очакваше въобще да няма издание на първенството и през тази година, но от ФИФА обявиха, че ще има първенство. То започва от следващата седмица и ще се проведе от 12 до 22 декември в Джеда, Саудитска Арабия.

Какво ще се промени?

От 2025-та година ФИФА въвежда чисто нов формат на турнира, а именно Световно първенство, но за клубни отбори. Ще участват цели 32 отбора - 12 от Европа, 6 от Южна Америка, по 4 от Африка, Азия, Северна и средна Америка, един от Океания и домакинът на турнира. Домакин на надпреварата ще бъде САЩ. 32-та отбора ще бъдат разделени в 8 групи от по 4 отбора, като първите два отбора във всяка група ще се класират за фазата на елиминациите. Следват осминафинали, четвъртфинали, полуфинал и финал. По същия формат се провеждат Световните първенства от 1998г. насам. 

Кои отбори ще имат право да участват и кои вече се класираха?

От ФИФА обявиха и кои отбори ще имат право на участие в първенството. Любопитно е, че някои тимове вече са си осигурили място за турнира през 2025-та година. В изданието ще участват победителите от Шампионската лига от 2021 до 2024, а сред тях са Челси, Реал Мадрид, Манчестър Сити и победителят от настоящия сезон. Останалите тимове, които си осигуриха места също са печелили турнирите за Азиатската, Африканската Конкакаф Шампионски лиги и Копа Америка. По една квота ще има първият отбор, който е на първо място в ранглистата Океания и на домакина, който ще е американски отбор. До този момент за Копа Америка това са Палмейрас, Фламенго и Флуминензе, за Конкакаф Монтерей, Сиатъл Саундърс, Леон, от Азия са Ал Хилал и Урава Ред Даймъндс, а от Африка са Ал Ахли и Видад Казабланка. Квотите за Европа ще се раздават и на 8-те най-добри отбора в 4-годишната класация на УЕФА. Ще бъдат разпределени и по една квота за двата най-добри тима от Южна Америка от ранглистата и по един за Африка, Азия и Северна Америка също, който е най-добър в ранглистата. Ако даден отбор е първи в ранглистата, но е спечелил някои от турнирите то вторият ще спечели квотата. 

Имали смисъл от подобен турнир? 

Целта на новия формат на Световното клубно първенство е ясна, а именно да запълни календара на футбола в годините, в които няма Световни и Европейски първенства. Да бъдат увеличени срещите и да има още повече гледаемост, както и пари за реклама и т.н.. Турнирът е планиран за юни-юли 2025г. и ще се изиграе след края на сезон 2024-2025. ФИФА закри друг подобен турнир, който беше на национално ниво - Купата на конфедерациите. Турнирът съществуваше в периода от 1992 до 2017г., но така и не придоби нужния интерес. Той също се провеждаше в години, в които няма Световно и Европейско. Купата на конфедерациите ще остане в историята на футбола най-вече с първия голям трагичен ицидент с починал футболист на терена, когато през 2003 по време на двубоя Камерун - Колумбия на терена почина камерунецът Марк Вивиен Фо. Тогава за първи път се заговори за натоварения календар на футболистите. 20 години по-късно обаче ФИФА увеличава срещите и за клубните отбори със Световното първенство. Тук вече идва и основният въпрос, а именно дали подобен турнир ще предизвиква чак такъв интерес от феновете, които са свикнали да гледат контроли по това време на годината, а не официални срещи. ФИФА не бърза и с окончателното оставане на турнира именно заради интереса. На този етап е ясно, че ще има само едно издание на турнира през 2025г. Оттам нататък не е ясно ще има ли турнир през 2027г. и всичко зависи от интереса. 

Новият формат и в Шампионска лига

Освен Световното клубно първенство от догодина ще има и пълна промяна във формата на европейските клубни турнири, които се променят изцяло и ще видим нов формат в Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. Много хора смятат, че УЕФА направи новия формат най-вече да угоди на клубовете, защото реално новият формат на турнира си е направо като Суперлига, която беше лансирана от най-силните отбори в света. След сериозни заплахи и дори санкции най-вече към Ювентус в кръга на Суперлигата останаха само Барселона и Реал Мадрид, които смятат, че подобен формат все още е възможен и целта е приходите да отиват в клубовете, а не в УЕФА. Това обаче едва ли ще стане и УЕФА ще задържи правата си върху клубовете и отново ще получава същите приходи както и сега.