От втория полусезон в български футбол има ново правило. То е свързано с броя на резервите, които вече няма да са 7, а стават 9. 

До момента отборите имаха право на 7 смени - вратар плюс шест полеви състезатели. Общата група на тимовете беше от 18 играчи. Сега вече играчите могат да бъдат до 20 в група, а футболистите на резервната скамейка могат да са 9 - един вратар плюс осем полеви. 

Това обаче не означава, че ако даден отбор не може да запълни групата си е длъжен да бъде с 9 резерви. Любопитно е, че реално няма минимум за резерви, а един отбор е длъжен да започне мача с поне 8 титуляри, за да стартира двубой. 

Правилото премина малко между другото и може би само отборите, администраторите на тимовете и хората в БФС разбраха за него. 

Естествено ако следите и електронната системата на БФС за мачовете в елита може да видите тази промяна. 

В първия кръг на втория полусезон Левски, Арда, Пирин, Берое и Локомотив Пловдив не успяха да се възползват от новото правило и не успяха да запълнят групата си от 19 футболисти. 

Любопитно е, че телевизията, която държи правата за елита също не беше подготвена за промяната и резервите, които пусна по време на мачовете от първия полусезон бяха едва 7. Даваме Ви пример с мача ЦСКА 1948 - Хебър, а в отбора на домакините бяха изпуснати Евгени Сердюк и Реян Даскалов. 

В Англия, Германия и Франция също групата е от 20 играчи, но това правило беше прието доста по-рано при тях. В Испания групата на играчите е до 23-ма, в Италия, която последна от големите първенства увеличи бройката на играчите, също разчита на група до 23-ма футболистите.

Групата за мачовете от евротурнирите е до 23-ма футболисти. 

На Световни първенства през миналата година беше прието правило групата на отборите да бъде увеличена от 23-ма на 26-ма играчи. На Мондиала в Катар отборите можеха да разполагат с пълната си група от 26 футболисти. Очаква се тази промяна да бъде приета и за Евро 2024.