През следващия сезон водещите клубове от Висшата лига може да бъдат принудени да пускат младежки отбори в Карабао Къп заради конфликт с европейските мачове.

Daily Mail съобщава, че в проектосписъка на мачовете, изготвен от Английската футболна лига (EFL), има сблъсък на дати, включващи двубои за Карабао Къп и мачове от Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите, което може да засегне до осем отбора от Висшата лига.

Миналата седмица футболната лига публикува ключовите дати в програмата си за 2024/25 г., като изпълнителният директор Тревър Бърч уточни, че полуфиналите за Карабао Къп ще останат в два мача, тъй като все още не е постигнато споразумение с Висшата лига за увеличаване на финансирането на долните дивизии.

Въпреки че EFL не публикува списъка с мачовете, предварителният график включва сблъсък с първия кръг на Европейските клубни турнири, които ще бъдат с нов формат и ще включват поне осем мача на клуб през следващия сезон.

Източници от футболната лига настояха, че списъкът с мачовете не е окончателно завършен и може да се промени, но сблъсъкът може да се избегне само чрез премахване на полуфиналите в две срещи в Карабао Къп.

Въз основа на тазгодишния календар вторият мач на полуфиналите догодина ще е по едно и също време със седмия кръг от груповите фази на европейските турнири, които ще приключат едва в края на януари.

Вторият кръг на Карабао Къп също се сблъсква с датите на УЕФА, въпреки че това не е проблем, тъй като клубовете от Висшата лига, които са се класирали за европейските състезания, се класират директно за третия кръг.

Карабо къп дава право на носителя му да играе в Лигата на конференциите, ако той не е сред първите 6 тима в крайното класиране. През този сезон на финала са Челси и Ливърпул, а мачът за трофея е на 25 февруари. Ливърпул със сигурност ще участва в Шампионска лига през новия сезон, а Челси все още не е сигурен за участието си в евротурнирите след слабия сезон, който прави до момента и това е добра възможност тимът да си осигури място в евротурнирите. 

Купата на ФА дава място в Лига Европа.