Мъжкият национален отбор ще гостува на Литва утре от 16:00ч. в Каунас в третата си среща от европейските квалификации.

До момента България и Литва са се срещали три пъти, а първия исторически мач между двата отбора е преди точно 20 години през 2003-а година. Националите побеждават с 3:0 с два гола на Велизар Димитров и един на Димитър Бербатов. Мачът се играе в София.

За първи път двата тима се срещнаха в пресявки в миналите квалификациите за Мондиала в Катар. 

В първия мач на 5 септември 2021-а година в София след гол на Ивайло Чочев в края националите победиха с 1:0.

На 9 октомври 2021-а в ответния мач в Каунас обаче брахме голям срам. Литва ни победи с 3:1. Димитър Илиев изпусна дузпа в 14-та минута, Ласицкас откри в 18-та минута.

През втората част Кирил Десподов изравни в 64-та минута, но с два гола на Черних в 82-та и 84-та минути загубихаме с 1:3 и написахме поредна срамна история за националния отбор. 

Иначе в квалификациите България завърши с 8 точки на 4-то място и изпреварихме само Литва, която пък завърши с три точки след победата срещу националите. 

Сега мачът е важен, защото ако не победим ще загубим почти всякакви шансове за класиране за Евро 2024. Националите са в черна серия от почти 20 години без голям европейски футболен и ако не успят да стигнат до Германия ще станат точно 20 години без голямо първенство. За последно България беше на Евро 2004 в Португалия.