Първият полусезон в българския футболен елит определено беше интересен. Черно море за първи път стана есенен първенец в елита ни и това определено беше изненадващо, но не и на фона на представянето на тима, който определено беше най-постоянният през първия полусезон. Тимът завърши с 3 точки пред Лудогорец и ЦСКА, но шампионите са с мач по-малко. Естествено трудно можем да си помислим, че варненци са способни на шампионска титла, но въпреки това борбата за титлата е все още жива. В нея макар и с по-малки шнасове са още и Локомотив и Левски. Двата отбора започнаха чудесно сезона, а пловдивчани направиха и рекордна победна серия. След 11-ия кръг обаче и двата тима спукаха гуми и направиха доста грешки, а освен това отпаднаха и в турнира за Купата, от който отпадна и лидера Черно море, който изненадващо беше отстранен от Литекс като гост.

Титлата

Големият фаворит за титлата си остава Лудогорец и по-скоро големият въпрос е до кога Черно море и ЦСКА ще издържат на темпото на шампионите. През миналия сезон за първи път от много години титлата се реши в последния кръг, но ЦСКА изпусна мачбол кръг преди края, след като Иван Турицов изпусна дузпа и това определено се оказа решаващо. Иначе Лудогорец ще подобри собствения си рекорд ако стигне до 13-та си поредна титла. Орлите изглеждат като най-голям фаворит и като класа, но и като много дълга резервна скамейка, с която разполагат. Победата срещу ЦСКА в София в последния кръг отново затвърди доминацията на Лудогорец и наистина ще е сензация ако ЦСКА не стане шампион.

Евроквотите

Битката за евроквоти също изглежда доста интересна. В нея са Локомотив, Левски, ЦСКА 1948 на този етап, а за седмото място ще се борят Арда и Ботев. От всички отбори само първия и втория са сигурни за Европа, а именно участие в квалификациите на Шампионската лига за шампиона и участие в Лигата на конференциите за втория. Купата през този сезон дава доста по-голямо предимство, а именно участие в Лига Европа, след като в последните три сезона българските отбори нямаха право да играят в турнира. Именно носителят на Купата ще внесе яснота и кои ще са евроучастниците. Ако носителят на Купата е извън топ 3 то третият ще играе бараж със седмия за Европа. Ако е и от топ 3 на бараж отива четвъртия отново със седмия.

Златната среда

Както винаги и сега вече се оформят отбори, които са в златната среда, които нито ще са в битката за евроквоти, нито в двубоите за оцеляване. По всичко изглежда, че това ще са Берое, Крумовград и Славия.

Битката за оцеляване

В нея са замесени 5 отбора Хебър, Локо София, Пирин, Ботев Враца и Етър. Като Хебър и Пирин са в много лошо финансово състояние и все още не е ясно напълно с какъв състав ще бъдат през втория полусезон. На този етап Етър изглежда най-далеч от спасението, но предвид катаклизмите в Хебър и Пирин нещата могат да се променят. И през този сезон два тима ще изпаднат директно, а 14-ия ще играе бараж с третия от Втора лига.

Отборът на сезона

Безспорно това е тимът на Черно море. В началото на сезона варненци не бяха взимани насериозно, но те завършиха първи след края на първия полусезон и определено дадоха сериозна заявка за участие в Европа през следващия сезон. Не случайно и треньорът на тима Илиян Илиев стана наставник на националния отбор, но Илиев изрично поиска да съвместява двете длъжности и остана треньор и на "моряците".

Разочарованието

ЦСКА 1948 не изпрати никак добър полусезон. Тимът завърши 5-ти с 35 точки и е далеч и от евроучастие на този етап. През миналия сезон тимът игра финал за Купата и спечели бронзовите медали, с което си осигури и място в евротурнирите за първи път. През този път обаче отборът записа доста противоречиви резултати.

Отборите с огромни амплитуди

Точно пловдивските отбори Локомотив и Ботев бяха най-странните през първия полусезон. Двата отбора направиха почти еднакъв полусезон, но разликата беше, че Локомотив стартира чудесно и рекордно, а Ботев ужасяващо. Впоследствие ролите се смениха и Ботев изигра силна втора част от полусезона, а Локо беше на коренното различно положение и записа едва две победи във втората част от полусезона.

Големият проблем - липсата на финанси

Както вече споменахме два от отборите Хебър и Пирин са с доста неясно бъдеще и това може да определи и борбата за оцеляване. Липсата на финанси за пореден път е на дневен ред в българския футболи и по-лошото е, че това става тенденция и дори отбори от елита се затрудняват да изкарат сезона.

Ето и класирането след края на първия полусезон.

1. Черно море (Варна) 45 точки 35:16 голова разлика

2. Лудогорец (Разград) 42 точки 48:12 голова разлика

3. ЦСКА (София) 42 точки 30:11 голова разлика

4. Локомотив (Пловдив) 38 точки 34:21 голова разлика

5. ЦСКА 1948 (София) 35 точки 23:15 голова разлика

6. Левски (София) 35 точки 30:15 голова разлика

7. Арда (Кърджали) 31 точки 23:14 голова разлика

8. Ботев (Пловдив) 29 точки 33:23 голова разлика

9. Берое (Стара Загора) 25 точки 17:25 голова разлика

10. Крумовград 24 точки 20:28 голова разлика

11. Славия (София) 21 точки 15:32 голова разлика

12. Хебър (Пазарджик) 20 точки 20:28 голова разлика

13. Локомотив (София) 19 точки 16:35 голова разлика

14. Пирин (Благоевград) 16 точки 13:31 голова разлика

15. Ботев (Враца) 13 точки 12:38 голова разлика

16. Етър (Велико Търново) 9 точки 12:37 голова разлика