С трансфера на Петко Христов през тази седмица българите в елитните топ 5 първенства на Европа намаляха с един. Христов ще играе във Венеция, която се намира в Серия Б. Въпреки това точно в Италия отново през тази седмица се случи нещо, което рядко виждаме. 

Двама български футболисти се бориха за трофей в чужбина един срещу друг. Това наистина се е случвало изключително рядко в българския футбол. В сряда Примаревата на Фиорентина с Димо Кръстев и тази на Интер с Никола Илиев играха във финал за Суперкупата на Италия в Примаверата. 

Финалът беше спечелен с 2:1 от Фиорентина, а двамата започнаха като титуляри. Никола Илиев игра цял мач, а Димо Кръстев беше заменен в 80-та минута. 

Титлата грабна Димо Кръстев и неговият Фиорентина след успех с 2:1. 

За двамата трофеите не са чуждо нещо. Димо Кръстев има спечели три купи на Италия в Примаверата и две Суперкупи на Италия отново в Примаверата всичките с Фиорентина. 

През миналия сезон Никола Илиев направи Интер шампион в Примаверата, след като донесе трофея с решителен победен гол срещу Рома във финала. Илиев вкара в добавеното време за успеха с 2:1 над "римските вълци". 

Цифрите също говорят добре за Илиев и Кръстев. 

Никола Илиев има 72 мача в различните възрасти на Интер и е вкарал 25 гола и дал 10 асистенции. 

Бранителят Димо Кръстев вече има над 80 мача за различните възрасти на Фиорентина, от които е вкарал 6 гола и дал 4 асистенции. Той попада и в групата на първия отбор, но все още очаква своя дебют, който може да бъде съвсем скоро. 

18-годишният Никола Илиев е родом от Русе, а след това премина в школата на Ботев Пловдив, където успя да направи фурор и да вземе вниманието на Интер. Илиев записа и три мача за първи отбор на Ботев преди да бъде продаден на италианския гранд през 2020-а година. Естествено много ще е трудно за българина да пробие точно в Интер, но със сигурност най-важното е той да успее да се утвърди в мъжкия футбол и да играе в Серия А. Никола Илиев получи повиквателна и за мъжкия национален отбор по футбол и новия селекционер Младен Кръстаич и записа и две срещи за мъжете. 

19-годишният Димо Кръстев е роден в Бургас и е юноша на Нефтохимик, а през 2019-а година преминава в тима на Фиорентина. До момента има спечелени 5 трофея с Фио. 

Третият български футболист, които също има потенциал да пробие е Мартин Георгиев. Той играе за юношите на Барселона от миналата година и записа и два мача като титуляр в юношеската Шампионска лига. Той обаче тепърва започва да играе в школата на Барса и не е достигнал мачовете на Кръстев и Илиев. 

Двамата се докоснаха и до първите отбори на Интер и Фиорентина. Никола Илиев проведе няколко тренировки със звездите на Интер, а Димо Кръстев също често тренира с първия отбор на Фио и както споменахме попада и на няколко пъти в групата за мачовете от Серия А, Купата и евротурнирите. 

Рядко в последните години български футболисти играят редовно, печелят трофеи и вкарват голове в чужди тимове, били те и на младежко и юношеско ниво. Именно затова двамата определено изглеждат, че може да бъдат бъдещето на националния отбор. Въпросът е най-вече да си повярват, да не се отказват от това да играят мъжки футбол на високо ниво в топ 5 първенствата дори и когато не получават много шансове и да се предпазят от контузии. 

Дали обаче ще успеят зависи от много фактори, но и от самите тях.