Футболът през 2022г. се завърна в най-пълния си смисъл, а именно пълните трибуни и завръщането на феновете. През 2020-а и 2021-а година заради коронавирусът имаше много мачове пред празни трибуни или ограничения от 10% до 50% капацитет от стадионите.

Годината мина под знака на Мондиала в Катар. Световното първенство беше много странно, защото за първи път в историята то се проведе през зимата в малка държава, в която разстоянието между стадионите не беше никак много. За първи път се стигна и до това доста фенове, а и самият президент на ФИФА Джани Инфантино да посетят четири мача от Мондиала в рамките на един ден. В Катар видяхме първият изцяло разглобяем стадион на Световно, доста ограничения за феновете и много други странности.

Лионел Меси изпълни мечтата си и успя да стане световен шампион с Аржентина. Финалът срещу Франция ще остане в историята като може би най-великият финал за всички времена. Мачът завърши 2:2 след редовно време, 3:3 след продължения, а при дузпите аржентинците триумфираха със световната титла за трети път и за първи от 1986г. Във финала Меси стана играчът с най-много мачове на Световни първенства, а Мбапе стана първият с хеттрик във финал на Мондиал.

В Шампионската лига властелинът на турнира Реал Мадрид пак триумфира с титлата. Мадричани спечелиха трофея, след като се справиха във финала срещу Ливърпул с 1:0 след гол на бразилеца Винисиус.

Карим Бензема обаче беше в най-голямата основа на Реал да вдигне трофея през този сезон. Французинът заслужено спечели и Златната топка. Бензема измъкна Реал Мадрид в най-тежките моменти и вкара цели два хеттрика на елиминации в Шампионска лига, а Реал отстрани преди финала отбори като ПСЖ, Челси и Манчестър Сити.

Финалът в Лига Европа беше може би един от най-изненадващите в последните години. За трофея се бориха немския Айнтрахт Франкфурт и шотландския Рейнджърс. Немците спечелиха след изпълнение на дузпи и играха през есента и в групите на Шампионската лига и се класира дори за осминафиналите в турнира.

Суперкупата на Европа беше спечелена от Реал Мадрид срещу Айнтрахт Франкфурт след 2:0.

В новия турнир Лигата на конференциите първият победител се оказа отборът на италианския гранд Рома. Воденият от Жозе Моуриньо отбор спечели с 1:0 срещу нидерландския Фейенорд на финала в Тирана и така Моу спечели като треньор всички действащи клубни евротурнири.

През тази година донякъде изненадващо нямаше 100-милионен трансфер, но сериозни пари се дадоха за няколко играчи – Антъни премина за 95 млн. евро от Аякс в Манчестър Юнайтед, Уесли Фофана беше продаден от Лестър на Челси за 80.5 млн. евро, а Аурелиан Чуамени премина от Монако в Реал Мадрид за 70 млн. евро.

В евротурнирите от българските отбори най-добре се представи шампионът Лудогорец. Тимът не успя да влезе в групите на Шампионска лига, но достигна до групите на Лига Европа и игра директна битка срещу Рома за класиране на елиминациите. Тимът загуби, но продължи към елиминациите в Лигата на конференциите, където през новата година ще срещне бегийския Андерлехт. Ботев също участва в евротурнирите след 5-годишна пауза, но тимът отпадна във втория предварителен кръг на Лигата на конференциите от кипърския АПОЕЛ. Левски достигна до третия предварителен кръг на Лигата на конференциите, но отпадна изненадващо от малтийския Хамрун Спартанс. ЦСКА стигна до плейофа за влизане в групите на Лигата на конференциите, но приключи участието си, след като беше елиминиран от Базел.

В Италия шампион стана Милан, който спечели титлата след 11-годишна суша. Интер грабна Купата и Суперкупата на страната.

В Англия отново шампион стана Манчестър Сити, а ФА Къп, Купата на лигата и Къмюнити шийлд спечели Ливърпул.

В Германия хегемонът Байерн Мюнхен отново беше шампион, а Суперкупата също отиде при баварците. РБ Лайпциг, който се утвърди в тройката на Германия най-накрая успя да спечели и първия си трофей в историята – Купата на Германия.

Реал Мадрид стана шампион в Испания, Бетис взе Купата на страната, а Суперкупата отиде също при Реал Мадрид.

Във Франция ПСЖ нямаше проблеми да стане шампион, но изненадващо Купата беше спечелена от Нант. Суперкупата на страната също отиде при ПСЖ.