Освен, че шокира футболния свят, след като отстрани първо Испания, а след това и Португалия на Мондиала в Катар, Мароко написа история.

Мароканците се превърнаха в първия африкански отбор, който се класира на полуфинал в историята на Световните първенства. 

Преди Мароко само три отбора бяха стигнали до четвъртфиналите. Първият отбор, който достига до четвъртфиналите е Камерун през 1990, но тогава тимът губи с 2:3 след продължения. 

През 2002г. Сенегал достигна до четвъртфиналите и там отпадна от Турция с 0:1 отново след продължения, които се решиха с тогава действащия "златен гол". 

На Мондиала през 2010-а година Гана беше най-близо да стане първият отбор на полуфинал от Африка. В четвъртфиналите срещу Уругвай мачът след редовното време беше 1:1, а в Гана получи дузпа в края на продълженията, но Асамоа Гиан я пропусна, а след това след дузпи ганайците отпаднаха от Уругвай.

Днес обаче тази негативна серия беше прекъсната, след като Мароко победи с 1:0 на четвъртфиналите Португалия след гол на Ен-Несери и мароканците се превърнаха в първия отбор от Африка на полуфинал на Мондиал.