Ливърпул почти цял мач нападаше Барселона, но си тръгна жестоко победен от Ноу Камп във вълнуващ и зрелищен първи полуфинален сблъсък от Шампионската лига. Каталунците разгромиха съперниците си с 3:0 и вече гледат към финала, а интригата почти изчезна.  Барса вероятно ще играе финал, най-вече благодарение на огромния си опит и способност да намира изход във всякакви ситуации. Така беше и тази вечер, когато Меси и компания бяха подложени на неочакван натиск от отбора на Юрген Клоп, но съумяха да се бранят организирано и използваха максимално ефективно изгодните си моменти, за да реализират. Гостите нападаха като бесни, Салах и Мане пропуснаха няколко положения, но като цяло им липсваше ефективност в завършващата фаза.

Първото по-опасно положение бе за Барса още в 3-тата минута. Ракитич бе изведен на отлична позиция, но вместо да стреля потърси подаване и защитник на Ливърпул изби в корнер. В петата Садио Мане падна в наказателното на домакините и поиска дузпа за побутване в гърба. Съдията Бьорн Кайперс прецени, че няма нарушение. В 26-тата минута домакините откриха. Видал хвърли дълъг пас към Коутиньо, който върна към Жорди Алба, защитникът центрира остро, Луис Суарес се вклини между двама защитници и отклони топката в мрежата. В 35-ата Салах изведе Мане зад защитата на домакините, а африканецът изпусна сам срещу вратаря, шутирайки над гредата.

В началото на второто полувреме вратарят на Барса Тер Стеген спаси два силни удара на Милнър и Салах. Постепенно натискът на Ливърпул отслабна и домакините се възползваха максимално. В 75-ата минута те разиграха бърза акция, Суарес стреля в напречната греда и притичалият Меси покачи на 2:0. В 82-ата гениалният аржентинец оформи разгрома на Ливърпул с ювелирно изпълнение на пряк свободен удар. След третия гол червените пропуснаха две положения, като Жерар Пике изби от голлинията, а Салах нацели гредата. Дембеле пък пропиля чиста позиция в самия край да направи 4:0 и това бе всичко.