Клубната легенда на Рома Франческо Тоти потвърди, че си тръгва от клуба след 30 години вярна служба като футболист и директор. За последно той изпълняваше функциите на директор, след като почти бе принуден да се откаже от футбола, макар че му се играеше още. Бившият капитан посочи президента Джеймс Палота като основна причина за решението си.

Мислих много и задълбочено, започна Тоти на специална пресконференция. Нека да кажем, че не е моя вината за това решение. Не знам какво друго да ви кажа. Шефовете знаеха за плановете ми в този клуб, с какво исках да помогна в работата, но те така и не ме искаха. Изключиха ме от взимането на всяко едно решение. Сега поемам по друг път. В момента собственикът на друг клуб иска да ми се довери, а аз винаги ще съм готов да се завърна тук. Всички знаят, че хората от ръководството ме принудиха да спра като футболист. А имах 6-годишен договор като директор. В началото започнах тихо, осъзнавайки, че това е напълно различна сфера от досегашното ми поприще на терена. Дадоха се много обещания, но те не бяха изпълнени. Главната цел на определени личности беше да изгонят от Рома всички римляни. Откакто американците дойдоха, се стараеха по всякакъв начин да ни избутат настрана. Това искаха и в крайна сметка го постигнаха, коментира Тоти.

В моите очи Рома е най-важния клуб в света. Тъжно ми е да гледам клуба по този начин, дразня се. Като романист това ме подлудява. Казваме си “чао”, а не “сбогом”. Смятам, че всички виждат какви са истинските проблеми в клуба. Това най-вече е свързано с покриването на изискванията за Финансовия феърплей. За тази цел до 30 юни трябва да продадем няколко играчи. Шефовете решиха да продадем най-добрите, защото това е най-лесното. Но най-важното е да бъдем честни, да казваме истината, дори тя да е грозна. Когато си искрен и казваш истината, няма как да бъдеш атакуван. И понеже аз винаги съм бил честен, то няма как да остана тук. Нямаше никакво значение какво решение бих взел, защото за тези неща винаги се чакаше последна дума от Лондон (където стои президентът Палота).

Ако някога се завърна в Рома, то трябва да е при друг собственик. Сега ми е много по-тежко от отказването от футбола. Да напусна клуба е като да умра. Мисля, че щях да се чувствам по-добре, ако бях починал. Дали някой на Тригория ми заби нож в гърба? Да, но никога няма да посоча имена. Но това са хора, които нараняват Рома и които не правят най-доброто за клуба, завърши емоционално Фанческо Тоти.