Два култови скандала с ВАР арбитри избухнаха в Англия и хвърлиха в потрес феновете на Острова. Направени бяха фатални грешки в три мача, като всичките завършиха наравно 1:1.

В събота лидерът “Арсенал” бе спрян от “Брентфорд” след като Ийвън Тоуни изравни от чиста засада. Оказа се, че при проверката реферът Ли Мейсън забравил въобще да пусне линиите за офсайд.

По същия начин го отнесе и “Брайтън”, срещу “Кристъл Палас”, след като гол на Первис Еступинян бе отменен, като бе използван грешен защитник за поставяне на линията.

Най-изненадващото решение на ВАР арбитрите бе на мача “Челси” - “Уест Хем”. Удар на Конър Галахър бе блокиран чисто с ръка от Томас Сучек, но бе решено, че всичко е по правилник. Сучек обаче вече се сдоби с нов прякор - Вратаря.

От организацията на съдиите в Англия признаха за сериозни грешки на ВАР-реферите след мачовете в събота и ощетяване на Арсенал и Брайтън. 

И от двата клуба имаха сериозни претенции след равенствата 1:1 срещу Брентфорд и Кристъл Палас като Чайките получиха официално извинение заради случилото се. 

„От Организацията на футболните съдии може да потвърди, че ръководителят Хауърд Уеб се е свързал с Арсенал и Брайтън, за да отчете и обясни сериозните грешки в действията на ВАР по време на техните мачове в събота. И двата инцидента са заради "човешка грешка” се казва в официалното изявление от реферите. 

От вестник „Сън” пък припомниха, че отново Лий Мейсън бе замесен, когато миналия септември гол на Габриел Мартинели бе отменен срещу Манчестър Юнайтед, както и преди това в мача Нюкасъл – Палас.