Един от грандовете на световния футбол в последните 20 години Челси е в най-сериозната си криза. Отборът загуби милиони, а загубите ще станат още повече, защото догодина тимът почти сигурно няма да играе в европейските клубни турнири. 

Победите през този сезон също не са често явление и от 21 януари до днес отборът има записани едва три успеха във всички турнири в цели 15 двубоя. 

На какво обаче се дължи кризата, след като очевидно в клуба има пари - отборът похарчи за зимни трансфери 330 млн. евро, включително 121 млн. евро за трансфера на Енцо Фернандес и 70 млн. евро за Михайло Мудрик, които определено до момента по никакъв начин не оправдават средствата, които бяха отделени за тях. 

Със сигурност в основата на кризата е раздялата с Роман Абрамович. Руският олигарх беше принуден да напусне клуба заради санкциите спрямо руските бизнесмени заради войната в Украйна. Много хора мислеха, че рускят олигарх няма толкова лесно да се раздели с клуба и ще използва посредник, който да е новият собственик, но това сеоказа, че няма да е така. 

Абрамович вече няма нищо общо с Челси, а новият бос е американецът Тод Боели. За Боели е ясно, че има финанси и няма проблем да прави големи трансфери, което между другото може би е единствената прилика с Абрамович, който стартира в Челси с многомилионни трансфери, но почти всички от тях бяха точни, а впоследствие тимът стана и два пъти поред шампион още във втората година на руския олигарх. 

Сега обаче това изглежда абсолютна химера, а Челси е в нечувана криза. Да, тимът имаше един сезон, в последните години, в който също не участва в евротурнирите, но за треньор беше назначен Антонио Конте и това, че Челси не беше в Европа повлия положително и отборът стана шампион на Англия.

Догодина обаче дори и най-върлите фенове на клуба не вярват, че това може да се случи. 

Ако започнем по постове ситуацията също е отчайваща. Менди започна да прави доста грешки и на вратата беше върнат Кепа, който също правеше грешки, но сега изглежда по-стабилен отпреди. Може да се каже, че испанеца в момента е на висота и вратарският пост не е чак такъв огромен проблем.

В защитата всичко е отчайващо, а това се дължи и на факта, че през лятото Челси се раздели с почти всичките си защитници начело с Рюдигер, Кристенсен и Алонсо. 

При халфовете Канте почти не игра през този сезон заради контузия и това също повлия. Челси на пръв поглед има не лоши халфове и тимът създава не малко положения, но стигне ли се до реализирането им то нападението е отчайващо. 

В доста от срещите Челси дори има повече положения от противника, но губи и вкарва рядко повече от веднъж. 

В последните мачове обаче клубът вече и това не прави. В двубоя срещу Брайтън като домакин Челси все едно беше гост на някои от грандовете и статистиката беше ужасяваща за лондончани от владеене на топката до създадени положения. 

Явно е, че липсата на Абрамович си оказва влияние. Грешката определено на Боели беше изгонването на Томас Тухел. Немецът донесе Шампионската лига на клуба след дълга пауза от почти 10 години през 2021-а и успя да направи отбора турнирен боец. Лондончани не станаха шампиони, но винаги си осигуряваха място в Шампионската лига. 

С идването на Греъм Потър беше ясно, че клубът няма как да се вдигне и опасенията на феновете се оказаха прави. Франк Лампард беше компромисен вариант за треньор, но е истината, че който и да беше дошъл в тази ситуация трудно би измъкнал клуба от кризата. 

Чисто като индивидуалности в момента Челси не разполага с никак лош отбор, но резултатите на терена са отчайващи и това, че отборът дори няма да участва в Лигата на конференциите е доста плашещо за всички в клуба. 

Тук идва и големият въпрос дали Челси ще боксува с години и дали въобще някога ще се върне в топ 4 на Англия, защото изглежда, че политиката на клуба в момента е много разочароваща.