Остава само още един кръг от световните квалификации в Европа и след това ще станат ясни отборите, които се класират директно за Мондиала и тимовете, които ще играят баражи. Мачовете ще бъдат през ноември. Вече са ясно два тима, които си осигуриха място на Мондиала в Катар това са Дания и Германия. В повечето групи замесени в борбата за класиране са между 3 и 4 отбора. 

Припомняме, че само първите в групата си осигурява директно класиране, а вторият ще играе бараж. 

В група А е ясно, че Португалия и Сърбия ще са първите две места и никой не може да ги измести. Сърбия води с една точка, но португалците имат два мача по-малко. Португалия има двубой с Република Ирландия, в който при победа ще се изкачи на първото място с 19 точки, а Сърбия ще остане на второто със 17. При този сценарий директният мач между двата отбора ще реши кой ще отиде директно в Катар. Мачът ще е в Лисабон и Сърбия ще се нуждае от задължителна победа, за да успее, а за Португалия ще е достатъчно и равенството. 

Група В битката е между три отбора. Там лидер е Швеция с 15 точки, а Испания е на второто място с 13, Гърция е на третата позиция с 9 и може да стигне само до второто място, което дава право на бараж, но не и на директно класиране. Испанците играят с Гърция и Швеция и само две победи биха им гарантирали директно класиране. Финалистът от Лигата на нациите обаче може и да отпаден от световното при две загуби в тези срещи.

В група С, в която е и България два отбора се борят за първите две места. Европейският шампион Италия, който е с 14 точки и Швейцария, която също е с 14 точки, но по-лоши показатели. Всичко в групата се очаква да се реши на 12 ноември в директния сблъсък между Италия и Швейцария. 

Група D световният шампион и носител на Лигата на нациите Франция събра 12 точки и със сигурност ще е на едно от първите две места. Тимът се нуждае от една победа, за да си осигури директно класиране за Катар. Доста е интересно битката между останалите отбори - Украйна е на второ място с 9, Финландия е на трето място с осем, а Босна и Херцеговина е на четвъртото със седем. Украинците обаче са с мач повече от другите. 

Битката в група Е е между три отбора Белгия е лидер с 16 точки, втори е Чехия с 11, а на третото място е Уелс. Чехите обаче са с мач повече. 

Група F е първата, в която има отбор, който се класира директно за Катар. Става въпрос за Дания, която прави страхотни квалификации - 8 победи, 24 точки, 27 вкарани и нито един допуснат гол. Шотландия е на второто място със 17 точки, но шансове за второто място имат и Израел с 13 и Австрия с 10. 

Група G, която още в началото беше много интересна драмата ще е пълна до последно. Нидерландия води с 19 точки, Норвегия е със 17, а Турция е на третото място с 15. Черна Гора, която е на четвърта позиция с 11 все още има шансове за бараж, но те са доста минимални. 

В група H битката е за първото място лидер е Русия с 19 точки, а Хърватия е на второто място със 17. Двата отбора имат директен мач в Хърватия на 14 ноември. 

Група I Англия е лидер с 20 точки, а Полша е на второто място със 17. Шанс за бараж има и Албания с 15 точки, а Унгария е на четвърто място с 11 точки и реално има теоретични шансове за второто място, но това може да стане само при загуби на Полша и Албания в последните две срещи. 

Вторият отбор, който се класира за Световното е Германия, която в група J е лидер с 21 точки. Битката за баража е между Румъния - втора с 13 точки, Северна Македония и Армения с по 12 точки. С теоретични шансове за втората позиция е и Исландия с осем точки.