През това лято ще се играе Европейското първенство по футбол, на което домакин е Германия. Шампионатът ще бъде отново само в една държава, след като Евро 2020 се проведе в цели 11 страни в цяла Европа. Колко обаче струва да посетите мач на Евро 2024? 

Както винаги цената не е никак малка. Средната цена за две нощувки за двама е по над 500 лв. на човек. Съвсем очаквано всички хотели, хостели, къщи за гости, квартири вдигнаха драстично цените. 

Градовете домакини 

Евро 2024 ще бъде в градовете - Берлин, Мюнхен, Дортмунд, Щутгарт, Франкфурт, Гелзенкирхен, Хамбург, Дюселдорф, Кьолн, Лайпциг. 

Билетите 

Всъщност това е най-тежката част от планирането посещение на Евро 2024. В момента текат последните дни, в които може да кандидатствате за билети за шампионата в сайта на УЕФА, но малката подробност е платформата ще бъде отворена само за феновете на последните три отбора, които се класират за шампионат. Там цените са най-нормални и започват от 60 лв., а най-скъпите са до 800 лв. Финалът стартира от около 200 лв., а най-скъпите са на цена от 4000 лв. Шансът да получите билет обаче са минимални. Причината е, че милиони кандидатстват, а единствено късметлии, които бъдат изтеглени чрез случаен жребий ще могат да отидат на шампионата. Иначе това е третият последен шанс за кандидатстване за билети за обикновения фен. Първата част беше, когато все още не беше изтеглен жребият и билетите се купуваха на тъмно без да знаеш на кой мач отиваш. Втората беше след жребия, когато вече беше ясно кой с кой ще играе. И сега е третата, но шансовете за билети за българи няма, защото ще бъдат включени само феновете на последните трима финалиста.

Много хора не успяха да се сдобият с билет и остава единствено алтернативни шансове, но те са далеч по-скъпи. Повечето са в сайтове като Виагаго, където обаче надценките са убийствени. По-евтините билети започват от 500 лв., а за топ отборите минималните цени са от 1500 лв. нагоре. Когато купувате билети от тези сайтове трябва да търсите много внимателно, защото има и не малко, които са фалшиви. Така например за откриващия мач Германия - Шотландия най-евтиния билет е около 1300 лв. За двубой между Унгария и Швейцария билетите започват от 500 лв.  

Естествено може да се намерят и билети на черно в градовете домакини, но там няма никаква сигурност, че ценните хартийки не са фалшиви. 

Самолетни билети 

Билетите на този етап са на добри цени и могат да се намерят за Мюнхен за около 200 лв. До Дортмунд цените са малко по-високо около 360 лв. До Кьолн няма директни полети и билетите започват от 400 лв. и с едно прикачване. 

Нощувки

Нощувките са драстично увеличени в Германия в периода 14 юни - 14 юли, когато е Евро 2024. Средно те варират около 500 лв. за две нощувки на човек. Или над 1000 лв. за две нощувки за двама души. Много от феновете търсят и места в малки градчета и предградия, където обаче също не е никак евтино. Освен това местата започват да свършват все по-бързо. 

Общата цена 

Така общата цена без храна за две нощувки и гледането на един мач излиза над 2000 лв. Като най-интересно е, че в повечето случаи дори билетите за двубоите са по-скъпи от нощувките или самолетните билети.