2024-та година ще бъде изпълнена с много големи спортни форуми, а кулминацията са Евро 2024 в Германия и Олимпиадата в Париж, които са през лятото. Още в началото на годината ще има Купа на Азия и Купа на африканските нации. Любопитно е, че освен контителни първенства на Европа, Африка и Азия ще има още и на Южна Америка и Океания.

Купата на Азия и Африка обаче ще развалят плановете на много от клубовете, защото не малко клубове ще загубят звездите си за месец.

Борещият за титлата в Англия Ливърпул може би е сред най-потърпевщите, защото ще загуби звездата си Мохамед Салах, който ще играе за Египет в Купата на Африка и представящият се чудесно Ватару Ендо, който ще защитава честта на Япония в Купата на Азия.

Тотнъм също ще бъде без голямата си звезда Хю Мин Сон, който ще играе за Южна Корея. Ще отсъстват и Папе Сар - Сенегал и Ив Бисума - Мали.

Арсенал ще загуби за месец японеца Такехиро Томиясу и египтянина Мохамед Елнени.

Манчестър Юнайтед ще трябва да се справя без вратара си Андре Онана - Камерун и Софиан Амрабат - Мароко. Любопитен е случаят с Онана, който е доста интересен, а повече информация може да видите тук:

Странният случай с Андре Онана - играе два мача на два континента за 24 часаЮнайтед ще пусне вратаря си след мача с Тотнъм на 14 януари

Челси ще бъде без нападателя си Николас Джаксън - Сенегал.

Шампионът Манчестър Сити няма да има представител в двата турнира.

В Германия най-голяма липса ще усети лидерът Байер Леврекузен, който дава четирима играчи - Одилон Косуну - Кот Д'Ивоар, Виктор Бонифейс - Нигерия, Амин Адли - Мароко и Едмонд Тапсоба - Буркина Фасо. Байерн Мюнхен губи двама титуляра в защита Ким Мин Джае - Южна Корея и Нусаир Мазрауи - Мароко. Борусия Дортмунд ще бъде без Себастиан Алер - Кот Д'Ивоар и Рами Бенсебаини - Алжир. РБ Лайпциг ще е без Илайш Мориба - Гвинея и Амаду Хайдара - Мали.

От основните италиански клубове Ювентус, Интер и Лацио няма да имат нито един представител, но Милан, Наполи и Рома ще загубят някои от основните си играчи. Милан ще бъде без Самуел Чуквуезе - Нигерия и Бенасер - Алжир. Наполи губи голмайстора си Виктор Осимен - Нигерия и друг титуляр Ангиса - Камерун. Рома няма да може да разчита на Сардар Азмун - Иран, Хюсем Ауар - Алжир и Еван Ндика - Кот Д'Ивоар.

В Испания водещите отбори Реал Мадрид, Барселона и Атлетико Мадрид съвсем нямат липси. Реал и Барса няма да имат нито един представител в двата континентални турнира, а Атлетико Мадрид дава само един - Реинилдо Мандава в Мозамбик.

Определено обаче най-големият губещ от двата турнира са английският Нотингам и шотландският гранд Селтик.

Нотингам е с цели 6 футболисти - Серж Орие, Уили Боли и Ибрахим Сангаре в Кот Д'Ивоар, Муса Ниакате и Шей Куате, както и Ола Айна в Нигерия,

Селтик дава пет играчи - австралиецът Марко Тилио, японците Рео Хатате и Даизен Маеда, корейците Ян Хьон-Джун и О Хюн-Гю.

Българската връзка

Българската връзка в Купата на Африка е свързана с бранителя на Ботев Антоан Конте, който ще играе за Гвинея. Освен него е много вероятно в състава на Гамбия да попаднат Ноа Сонко Сундберг от Лудогорец и вратаря на Локо София Бубакар Гайе. Двамата са в разширен състав от 40 играчи на Гамбия, а окончателния ще стане ясен до 2-3 дни. В Гамбия ще играе и бившият голмайстор на ЦСКА Али Соу, който сега играе в турския Анкарагюджю. Тримата имат много голям шанс да попаднат в окончателния състав от 27 играчи. В състава на Капо Верде попадна бившата звезда на Левски Гари Родригес, който е съотборник с Али Соу в Анкарагюджу. На вратата на Алжир ще е бившият вратар на ЦСКА Райс Мболи.

В Купата на Азия ще има само един представител от българския футболен елит, а това е бившият играч на Локомотив и настоящ на ЦСКА 1948 - Парвиз Умарбаев, който ще играе за Таджикистан.

Ето и всички по-интересни играчи, които ще играят в Купата на Азия и Купата на африканските нации:

Купа на Азия

Южна Корея

Хю Мин Сон - Тотнъм

Ким Мин-Джае - Байерн Мюнхен

Хванг Хий-Чан - Уулвърхямптън

Лий Канг-ин - ПСЖ

Иран

Сердар Азмун - Рома

Мехди Тареми - Порто

Саман Годош - Брентфорд

Япония

Ко Икатура - Борусия Мьонхенгладбах

Хидемаа Морита - Спортинг

Ватару Ендо - Ливърпул

Каоро Митома - Брайтън

Такехиро Томиясу - Арсенал

Уатару Ендо - Ливърпул

Каору Митома - Брайтън

Такехиро Томиаси - Арсенал

Купа на Африка

Кот Д'Ивоар

Одилон Косуну - Байер Леверкузен

Еван Ндика - Рома

Франк Кесие - Ал Ахли

Криситан Куаме - Фиорентина

Себастиан Алер - Борусия Дортмунд

Нигерия

Самуел Чуквезе - Милан

Адемола Лукман - Аталанта

Виктор Осимен - Наполи

Виктор Бонифейс - Байер Леверкузен

Египет

Мохамед Елнени - Арсенал

Мохамед Салах - Ливърпул

Омар Мармуш - Айнтрахт Франкфурт

Гана

Мохамед Кудус - Уест Хям

Джордан Аю - Кристъл Палас

Мозамбик

Рейнилдо Мандава - Атлетико Мадрид

Сенегал

Едуард Менди - Ал Ахли

Калиду Кулибали - Ал Хилал

Пепе Сар - Тотнъм

Буле Диа - Салернтина

Николас Джаксън - Челси

Садио Мане - Ал Насър

Камерун

Андре Онана - Манчестър Юнайтед

Андре-Франк Ангиса - Наполи

Гвинея

Серу Гираси - Щутгарт

Илайш Мориба - РБ Лайпциг

Алжир

Рами Бенсебаини - Борусия Дортмунд

Исмаел Бенасер - Милан

Хюсеин Ауар - Рома

Рияд Марез - Ал Ахли

Буркина Фасо

Едмонд Тапсоба - Байер Леверкузен

Бернард Траоре - Астън Вила

Ангола

Мбала Нзола - Фиорентина

Тунис

Елиес Шкири - Айнтрахт Франкфурт

Мали

Хамари Траоре - Реал Сосиедад

Амаду Хайдара - РБ Лайпциг

Ив Бисума - Тотнъм

Мароко

Ясмин Бону - Ал Хилал

Ашраф Хакими - ПСЖ

Найеф Агер - Уест Хям

Нусир Мазрауи - Байерн Мюнхен

Софиан Амрабат - Манчестър Юнайтед

Юсеф Ел-Несери - Севиля

Амин Адли - Байер Леверкузен