Утре започват плейофите в Първа лига с мачове от групата за оставане в елита. Елитът беше разделен на три – първата шестица, която ще определи шампиона и един или два отбора, които ще играят в евротурнирите. Един от отборите ще се класира за бараж за Европа срещу завършилия на седмо място в групата от 7-мо до 10-то място. Отборите заели от 11-то до 16-то място ще се борят за оставането си в елита.

Борбата за титлата

Може би най-важното е, че все още борбата за титлата е жива. Лудогорец води с точка на ЦСКА и има определено по-голямо предимство, защото директният мач между двата тима ще е в Разград. ЦСКА пропусна шанса да спечели редовния сезон и остана на второто място. Мачът в Разград ще се играе на 20 или 21 май и е много вероятно именно той да определи шампиона.

Битката за евротурнирите

Третият ЦСКА 1948 има много големи шансове да затвърди мястото си, защото 5 кръга преди края е с 5 точки пред четвъртия Левски. Тимът играе и финал за Купата на България и ако го спечели ще си осигури директна квота за евротурнирите. Дори и да не го направи ако остане на 3-то място отборът на Тодор Янчев също ще играе в Европа, но трябва да се надява днес Черно море да не победи Лудогорец в полуфинала за Купата. Най-интересно е битката за 4-то място, което е много вероятно да даде място за бараж за Европа ако финалът за Купата е Лудогорец – ЦСКА 1948. В него са замесени три отбора – Левски, Черно море и Локомотив Пловдив, а разликата между тях е едва 4 точки. Левски води с една пред Черно море и 4 пред Локомотив Пловдив.

Ако обаче днес Черно море направи изненада и елиминира Лудогорец в Разград в полуфинала реванш в турнира то тогава пластовете може да се разместят сериозно. Шампионите спечелиха с 2:1 във Варна, но ако бъдат елиминирани днес и Черно море достигне до финала, а след това варненци спечелят трофея срещу ЦСКА 1948, 4-то място няма да дава нищо, а третия ще играе бараж за влизане в евротурнирите. 

Седмото място 

Заелият 3-то или 4-то място ще играе бараж за класиране в евротурнирите срещу 7-ия, който на този етап е Славия. “Белите” са и с предимство от 5 точки пред 8-ия Арда, а отборът от Кърджали ще се надява на грешки на Славия, за да заеме седмата позиция. Другите отбори в групата Локомотив София и Ботев Пловдив доиграват сезона. Двата тима нямат никакви шансове за 7-то място и изостават съответно на 11 и 17 точки.

Битката за оцеляване

Най-интересно е в борбата за оцеляване, защото всички отбори в групата са замесени. Разликата между 11-ия и 15-ия е едва 6 точки. В момента Ботев Враца е най-близо до спасението с 28 точки на 11-то място, а Берое е 12-ти с 27 точки. Пирин излезе от опасната зона точно преди плейофите и е с 24 точки. Хебър е 14-ти с 23 точки и в момента е на мястото, което дава бараж за оставане срещу третия от Втора лига. В опасната зона са Септември София с 22 точки, а на последното място е Спартак Варна със 17 точки и отборът е с най-малки шансове за оцеляване при оставащи 5 кръга до края на сезона.

Хубавата новина преди плейофите е, че от всички 16 отбора реално само два доиграват сезона, а останалите се борят за нещо. Това е рядкост в последните години, откакто бяха въведени плейофите, защото доста често се случваше поне по 5-6 отбора да не играят за нищо до края на сезона, когато започнат плейофите.