Кирил Десподов стана Футболист номер 1 на България за 2023-та година на церемония в София. За Десподов това беше 4-то отличие от анкетата и той стана трети в общата класация на всички победители. Футболистът на ПАОК в момента е четвъртфиналист в Лигата на конференциите с гръцкия тим, а през изминалата година стана и шампион и носител на Купата с Лудогорец. Втори остана Илия Груев - младши, а трети и Ивайло Чочев. Водещи на събитието бяха Натали Трифонова и Костадин Крантев. Специален гост беше актьорът Димитър Маринов.

Първата награда за вечерта беше за гол на годината. Тя отиде при Асими Фадига от Левски за страхотния му гол срещу Айнтрахт Франкфурт в плейофа за влизане в групите на Лигата на конференциите.

Сред номинираните беше и попадението на вече бившия играч на Ботев Антоан Бароан срещу Берое.

За първи път бяха връчени наградите за най-добри футболист и треньор по мини футбол. За най-добър футболист в мини футбола беше определен, а за най-добър треньор беше обявен .

Футболист номер 1 по мини футбол стана Любомир Генчев, за треньор номер 1 по мини футбол беше определен Николай Михов.

Награда "Лъвско сърце - Трифон Иванов" отиде при бронзовият медалист от САЩ 94, легендарният футболист и треньор Петър Хубчев, който се бори с коварна болест.

За най-добра футболистка на България за изминалата година беше определена Евдокия Попадинова.

Следващата награда беше за най-добър чужденец, а тя отиде при Якуб Пьотровски от Лудогорец.

За най-добър вратар в родния елит беше избран вратарят на Локомотив - Динко Хоркаш.

"Много съм щастлив за тази награда, защото бях избран между много добри вратари. Искам да благодаря на съотборниците ми и на всички, които гласуваха за мен", заяви Хоркаш.

Най-добър защитник стана бранителят на Левски Хосе Кордоба.

За най-добър полузащитник беше избран Якуб Пьотровски от Лудогорец.

За най-добър нападател наградата спечели вече бившият играч на Левски - Уелтън с 22 точки. Втори остана бившият нападател на Ботев Антоан Бароан с 18 точки, а сред номинираните беше и настоящият играч на "канарчетата" Георги Николов.

Наградата за най-прогресиращ млад футболист отиде при пловдивчанина Християн Петров, който играе в ЦСКА и е капитан на младежкия национален отбор. Сред номинираните беше нападателят на Ботев Георги Николов. 

За най-добър треньор беше обявен треньорът на Черно море и националния отбор Илиан Илиев. Втори остана треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев, а трети е Ивайло Петев, който през миналата година води Лудогорец, а сега е наставник на румънския Университатя Крайова. 

Специалната награда на организаторите отиде при Стилиян Петров.

Кирил Десподов за четвърти път спечели отличието за Футболист на годината. Той получи отличието от новия президент на БФС Георги Иванов, а общият сбор на гласовете, който беше получил беше 317 точки. Втори стана футболистът на Лийдс Илия Груев - младши със 106 точки, през миналата година той игра един полусезон и във Вердер Бремен. На трето място завърши Ивайло Чочев с 87 точки. В момента той е футболист на Лудогорец, но през миналата година игра в ЦСКА 1948, с който стана голмайстор на елита ни през изминалия сезон с 21 гола. Сред номинираните беше и капитанът на Ботев Ивелин Попов.

Всички награди от церемонията "Футболист на годината" 2023:

Гол на годината: Асими Фадига (Левски) срещу Айнтрахт Франкфурт
Награда "Лъвско сърце - Трифон Иванов": Петър Хубчев
Футболист номер 1 по мини футбол: Любомир Генчев
Треньор номер 1 по мини футбол: Николай Михов
№1 в женския футбол: Евдокия Попадинова (Сасуоло/Лацио)
Най-прогресиращ млад играч: Християн Петров (ЦСКА)
Най-добър чужденец: Якуб Пьотровски (Лудогорец)
Най-добър вратар: Динко Хоркаш (Локомотив)
Най-добър защитник: Хосе Кордоба (Левски)
Най-добър полузащитник: Якуб Пьотровски (Лудогорец)
Най-добър нападател: Уелтън (Левски)
Треньор на годината: Илиан Илиев (Черно морена/България национален отбор мъже)
Специална награда на организаторите: Стилиян Петров
Футболист на годината: Кирил Десподов (Лудогорец/ПАОК)

Снимка: Спортал