Кирил Десподов от Лудогорец е Футболист на годината за 2022-а година със 193 точки. Десподов спечели наградата за втора поредна година. Той изпревари Илия Груев - младши от Вердер Бремен със 179 точки, а Ивайло Чочев от ЦСКА 1948 завърши на трето място със 109 точки. Капитанът на Ботев Тодор Неделев получи наградата посветена на Трифон Иванов "Лъвско сърце - Трифон Иванов" за мъжество и характер. Неделев получи приза след тежката катастрофа, която преживя с националния отбор и въпреки счупения череп той се възстанови и дори вчера се завърна в игра. Церемонията се състоя в София, а водещи бяха Иван, Андрей и Натали Трифонова.

"Искам да благодаря на всички, които бяха до мен в този тежък момент. Радвам се, че съм тук пред вас. След толкова дълго време вчера успях да се завърна в игра. Надявам се да върна формата, която всички очаквате от мен и да помогна да моя отбор и националния отбор", заяви Неделев при получаването на наградата. 

Цялата зала стана на крака и аплодира Неделев. 

Наградата за най-красив гол отиде при играча на ЦСКА Брадли де Ноойер.

Най-добра футболистка стана Симона Петкова, която спечели приза и през миналата година. 

Най-прогресиращ млад играч стана юношата на Ботев Никола Илиев, който от няколкото години играе за юношите на Интер, а през миналата година дори донесе титлата в Примаверата за гранда от Милано.

За най-добър чужденец беше избран Бърнард Текпетей от Лудогорец, който изпревари съотборника си Каули и Юрген Матей от ЦСКА.

Двамата бяха обявени за най-добър в елита това са Светослав Вуцов от Славия и Даниел Наумов от ЦСКА 1948. Двамата събраха равен брой гласове по 26. 

Най-добър защитник беше избран бранителят на Антон Недялков от Лудогорец. 

За най-добър халф беше определен Ивайло Чочев от ЦСКА 1948. От пловдивските футболисти в тази категория беше номиниран Бирсент Карагарен, но той не попадна в тройката.

Наградата за най-добър нападател спечели Кирил Десподов от Лудогорец. Сред номинираните беше и играчът на Ботев Антоан Бароан, който не попадна в тройката. 

Треньор на годината стана наставникът на Левски Станимир Стоилов, който донесе първата Купа на тима от дълги години. Той изпревари Ивайло Петев, който беше селекционер на Босна и Херцеговин и изведе отбора в група А на Лигата на нациите, а на трето място завърши Илиан Илиев треньорът на Черно море.

Всички награди от церемонията "Футболист на годината" 2022

Гол на годината: Брадли де Нойер (ЦСКА) срещу ЦСКА 1948 
Награда "Лъвско сърце - Трифон Иванов": Тодор Неделев (Ботев)
№1 в женския футбол: Симона Петкова (Аарау) 
Най-прогресиращ млад играч: Никола Илиев (Интер) 
Най-добър чужденец: Бърнард Текпетей (Лудогорец)
Най-добър вратар: Светослав Вуцов (Славия) и Даниел Наумов (ЦСКА 1948)
Най-добър защитник: Антон Недялков (Лудогорец)
Най-добър полузащитник: Ивайло Чочев (ЦСКА 1948)
Най-добър нападател: Кирил Десподов (Лудогорец)
Треньор на годината: Станимир Стоилов (Левски)
Футболист на годината: Кирил Десподов (Лудогорец)