Следващата седмица четирите ни представителя в евротурнирите – Лудогорец, Левски, ЦСКА и Ботев ще научат своите първи съперници. Жребият за Шампионската лига за Лудогорец е на 14 юни, а на 15 юни Левски, ЦСКА и Ботев ще разберат съперниците си в Лигата на конференциите.

Лудогорец

Отборът участва в квалификациите в Шампионската лига. Лудогорец стартира най-рано от всички, защото ще играе в първия предварителен кръг на Шампионската лига. Жребият е на 14 юни, а първите мачове са на 5-6 юли, а реваншите на 12-13 юли. Лудогорец е поставен в първите два предварителни кръга, което значи, че тимът определено ще има по-лесни съперници и не би трябвало да има проблем да ги преодолее. В третия предварителен кръг обаче Лудогорец може и да не е поставен, същото се отнася и за плейофите. За да стигне до групите на Шампионска лига Лудогорец трябва да отстрани четири съперника – първи, втори, трети предварителен кръг и плейоф.

Ако Лудогорец успее да влезе в групите на Шампионската лига ще го направи за първи път от 2016-а, когато за последно тимът се класира за груповата фаза на ШЛ. Това е и последният български отбор, който е бил в групите на най-силния европейски клубен турнир. Определено шансовете на Лудогорец за влизане в групите не са големи, но през миналия сезон тимът беше на крачка от тях и малко късмет не достигна срещу Малмьо. Стигне ли до плейофа обаче Лудогорец ще си гарантира минимум и влизане в групите на Лига Европа, както стана през миналия сезон.

Лига Европа вече е бутиков турнир и в него могат да участват само отбори отпаднали от Шампионската лига, както и тимове от топ 16 от ранглистата на УЕФА. Промяната дойде от миналия сезон и само Лудогорец от българските отбори има шанс да играе в Лига Европа.

Ако отпадне по-рано от плейофите в Шампионската лига Лудогорец ще играе плейофи в Лига Европа, а ако отпадне от тях ще стигне до Лигата на конференциите.

И този сезон Лудогорец е с най-големи шансове за влизане в групова фаза на европейски турнир, като доста вероятно изглежда влизането на отбора в групите на Лига Европа.

ЦСКА

"Армейците" стартират от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите, а жребият за тази фаза на турнира е на 15 юни. ЦСКА ще е поставен и ще избегне изключително силни отбори като ПАОК, Славия Прага, Спарта Прага, Йънг Бойс, АЗ Алкмаар. Почти сигурно тимът ще е поставен и в третия предварителен кръг, но за плейофите отборът трудно ще бъде сред поставените. Шансовете на "армейците" за достигане на групите изглеждат по-добри от тези на Левски и Ботев, но много зависи и от жребия, а може да се стигне и до плейоф, в който тимът да отпадне. Отпадане от Лигата на конференциите в предварителните кръгове означава край на участието в евротурнирите за този сезон.

Левски

Левски ще бъде непоставен във втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. Ако успее да отстрани поставения тим то Левски ще има със сигурност по-лесен съперник за следващата фаза, защото жребият за третия кръг е преди края на мачовете от втория кръг. Най-неприятните съперници, които дебнат тима още в началото са - ПАОК, Славия Прага, Спарта Прага, Йънг Бойс, АЗ Алкмаар. За да влязат в групите “сините” трябва да отстранят общо три съперника – втори, трети предварителен кръг и плейоф.

Ботев

При Ботев ситуацията е съща както при Левски. Тимът ще е непоставен във втория предварителен кръг. Пловдивчани се завърнаха в Европа след 5-годишно отсъствие и ще дебютират в новия турнир Лигата на конференциите. "Жълто-черните" също могат да бъдат като поставен в следващия трети предварителен кръг, но за да направят това те трябва да победят поставения във втория кръг. Ботев потенциално също може да срещне още в първия си мач в евротурнирите доста силни отбори като - ПАОК, Славия Прага, Спарта Прага, Йънг Бойс, АЗ Алкмаар. "Канарчетата" също трябва да елиминират три отбора, ако искат да стигнат до групите на турнира и да си осигурят европейски мачове минимум до края на година.

Стадионите

Проблемът на българските отбори в евротурнирите със стадионите не е малък и той ще стане факт още за втория предварителен кръг. Поне два от отборите трябва да домакинстват по едно и също време в София, което е против разпоредбите на УЕФА. Проблемът нямаше да го има ако мачовете бяха в различни градове, но не и в един.

Както първи Ви информирахме почти сигурно ще трябва да има и промяна на датите за поне една среща.

Задава се голям проблем с домакинствата на българските отбори в евротурниритеТри тима ще домакинстват в София

Това обаче не е всичко предвид, че само два стадиона разполагат с право да приемат мачове от плейофите на евротурнирите – “Васил Левски” и “Хювефарма арена” в Разград. Може да случи патова ситуация ако и четирите ни европейски представителя достигнат до плейофите. Тогава проблемът ще е огромен, защото четири отбора трябва да играят в рамките на четири дни, а от УЕФА нямат практика да играят мачове от евротурнирите в понеделник или петък.

За “Васил Левски” имаше информация, че може да загуби лиценза си за подобни международни мачове, но поне за сега тази новина беше опровергана. Ако и националния стадион отпадне, то тогава остава само стадионът в Разград и проблемът става огромен.